Με άνοδο 30% περίπου εφέτος, οι τραπεζικές μετοχές υπεραποδίδουν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ με τις αγορές χρήματος να εξακολουθούν να τιμολογούν με πιθανότητες 90% αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο κλάδος θα επωφεληθεί από την περαιτέρω αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, καθώς η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια, αντισταθμίζοντας έτσι και τις όποιες επιπτώσεις από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Η Morgan Stanley «βλέπει» ως θετικό καταλύτη την αύξηση των καθαρών εσόδων από τους τόκους των ελληνικών τραπεζών, καθώς τα επιτόκια του ευρώ θα αυξάνουν, κάτι που αποτελεί πρόσθετο story ανάπτυξης για τον κλάδο. Οπως εκτιμά, για κάθε 50 μονάδες βάσης αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ, τα καθαρά έσοδα από τόκους για την Alpha Bank και την Πειραιώς αυξάνονται κατά 2% και για τη Eurobank κατά 4%.

Η JP Morgan παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες CET1 από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, που υπολογίζονται σε 40 μονάδες βάσης, αντισταθμίζονται από την εκτιμώμενη πρόσθετη άνοδο κατά 10% των κερδών ανά μετοχή έως το 2023 από τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Διατηρεί σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) για τις μετοχές των Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 1,60 ευρώ, Eurobank με τιμή-στόχο τα 1,30 ευρώ και Εθνικής με τιμή-στόχο τα 4 ευρώ και «ουδέτερη θέση» με τιμή-στόχο τα 2 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Η AXIA Ventures Group υπολόγισε πως αν η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια 100 μονάδες βάσης, περισσότερο κερδισμένες θα είναι η Eurobank με την Alpha Bank σε σχέση με τις Πειραιώς και Εθνική λόγω των διαφορετικών επιπέδων των καταθέσεων. Από την άλλη πλευρά, εκτιμά ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα μειώσει τους δείκτες κεφαλαίου CET1 των ελληνικών τραπεζών κατά 27 έως 67 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Συστήνει δε «αγορά» για τις μετοχές των Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ, Eurobank με τιμή-στόχο το 1,50 ευρώ, Εθνικής με τιμής-στόχο τα 6 ευρώ και της Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ.

Με έκπτωση οι μετοχές

Για την Optima Bank, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται 0,39 φορές έως 0,67 φορές τη λογιστική τους αξία για το 2023, με έκπτωση (discount) 30% έως 50% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αναμένοντας μάλιστα διανομές μερισμάτων, με τις Eurobank και Εθνική να διανέμουν περίπου 100 εκατ. ευρώ η καθεμία για τη χρήση του 2022.

Συστήνει «αγορά» για τις μετοχές των Εθνική με τιμή-στόχο τα 5,42 ευρώ, Eurobank με τιμή-στόχο τα 1,38 ευρώ, Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 1,77 ευρώ και Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 2,01 ευρώ. Από το 2023,η αύξηση των επιτοκιακών εσόδων θα επανέλθει με τη βοήθεια των χορηγήσεων, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων θα ενισχύσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα