
Ταβάνι αναμένεται να πιάσει τα αμέσως επόμενα χρόνια η χρήση του digital banking στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις τάσεις που κυριαρχούν ήδη στις πιο ώριμες αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Όπως επισημαίνει σε πρόσφατη έκθεσή της η McKinsey, το ξέσπασμα της πανδημίας και η ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης οδήγησε τη χρήση ψηφιακών μέσων από τους πελάτες των τραπεζών σε ιστορικά υψηλά σε Ευρώπη και Αμερική.
Ωστόσο, οι αναλυτές της θεωρούν ότι από εδώ και στο εξής η αγορά θα ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία και πως θα υπάρξει μία νέα ισορροπία μεταξύ φυσικής και online εξυπηρέτησης από τα πιστωτικά ιδρύματα.
Το εγχώριο τραπεζικό οικοσύστημα πάντως δεν βρίσκεται ακόμη σε αυτό το σημείο. Η εκτίμηση τραπεζικών πηγών είναι ότι τουλάχιστον μέχρι το 2025 οι εξ αποστάσεως συναλλαγές και εργασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «οι ελληνικές τράπεζες, παρά την ταχύτατη πρόοδο του επιχειρησιακού σχεδίου τους για ψηφιακό μετασχηματισμό, απέχουν αρκετά από τους πρωταθλητές του digital banking στην Ευρώπη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που τα πάντα μπορούν να γίνουν μέσα από το e-banking».
Όπως λένε, αυτό θα καταστεί δυνατό μέσα στην επόμενη διετία. Συμπληρώνουν όμως, πως η βελτίωση των σχετικών υπηρεσιών και η άνοδος των online συναλλαγών, δεν θα συνδυαστεί με μία σαρωτική μείωση του αριθμού των τραπεζικών καταστημάτων.
«Το δίκτυο, παρά το αυξημένο κόστος λειτουργίας, αν και συρρικνωμένο σε σχέση με σήμερα, θα αποτελέσει το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αμιγώς ψηφιακών τραπεζών που θα διεκδικήσουν μερίδια στην εγχώρια αγορά τα επόμενα χρόνια» υποστηρίζουν.
Η αξία των καταστημάτων
Σύμφωνα με τον κ. Κωσταντίνο Χ. Βαρβία, πρόεδρο και CEO της WorldBridge – Ίδρυμα Πληρωμών Α.Ε. (Paylink), η οποία έχει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Western Union στη χώρα μας, «η ανάγκη ύπαρξης ενός φυσικού δικτύου σημείων εξυπηρέτησης θα εξακολουθήσει να υπάρχει για αρκετά χρόνια ακόμη, παράλληλα με τα ψηφιακά κανάλια διανομής».
Από την πλευρά της, η κυρία Αλεξάνδρα Πατσή, αντιπρόεδρος της εταιρείας, σχολιάζοντας τις διεθνείς τάσεις που κυριάρχησαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπογραμμίζει ότι «η αξία των φυσικών σημείων και των σημείων εξυπηρέτησης που μπορούν να παρέχουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, δεν μειώθηκε στις περισσότερο ανεπτυγμένες αγορές, παρά τη ραγδαία άνοδο της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών».
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι με κάθε ευκαιρία οι τραπεζικές διοικήσεις υπογραμμίζουν το σημαίνοντα ρόλο που θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα σημεία παρουσίας τους σε όλη την Ελλάδα.
Κι αυτό διότι το φυσικό δίκτυο θα αποτελέσει μια βασική πηγή εσόδων, αλλά και το κυρίαρχο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αμιγώς ψηφιακών τραπεζών που θα διεκδικήσουν μερίδια στην εγχώρια αγορά το επόμενο διάστημα.
Η αναμόρφωση του δικτύου
Το νέο μοντέλο που θα κυριαρχήσει είναι το «phygital», το οποίο αποτελεί ένα κράμα εμπειρίας καταναλωτή με στοιχεία φυσικής παρουσίας και δυνατότητα χρήσης ψηφιακών εργαλείων.
Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι μία εργασία θα μπορεί να ξεκινά από το κατάστημα και να ολοκληρώνεται στο διαδίκτυο και το αντίστροφο.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει το έργο αναμόρφωσης του δικτύου των τραπεζών, με στόχο την παροχή ποιοτικότερης εξυπηρέτησης.
Οι νέοι χώροι είναι μοντέρνοι και δεν θυμίζουν σε τίποτα το κλασικό τραπεζικό κατάστημα, διαθέτουν σημεία όπου μπορεί κάποιος να συζητήσει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, ενώ τα ταμεία είναι ελάχιστα ή δεν υπάρχουν.
Οι ταμειακές συναλλαγές γίνονται μέσω σύγχρονων μηχανημάτων, ακόμη και με τη χρήση μετρητών, με τη βοήθεια του προσωπικού του καταστήματος, εάν αυτό είναι απαραίτητο.
Επίσης, για την προώθηση προγραμμάτων πιο σύνθετων, με υψηλά περιθώρια κέρδους, οι μονάδες είναι στελεχωμένες από ειδικά εκπαιδευμένους τραπεζοϋπαλλήλους, που παίζουν κατά βάση το ρόλο του συμβούλου.
Έτσι, στα καταστήματα θα μπορεί κάποιος να ικανοποιήσει οποιαδήποτε ανάγκη του. Από τη λήψη ενός δανείου για την απόκτηση κατοικίας, την προστασία των μελών της οικογένειάς του μέσω ασφαλιστικών προϊόντων, μέχρι την αγορά ενός αυτοκινήτου ή τον προγραμματισμό των διακοπών του.


Latest News

Υπερδιπλάσια EBITDA παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών για την Ελαστρον
Το μικτό κέρδος του Ομιλου Ελαστρον διαμορφώθηκε το 2024 σε 18,1 εκ. ευρώ έναντι 16,1 εκ. το 2023

Ολοκληρώθηκε η δημόσια πρόταση της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα - Στο 97,994% η συνολική συμμετοχή
Άμεσα θα ασκήσει το squeeze out η Eurobank

INTERLIFE: Υψηλά κέρδη, αύξηση παραγωγής και πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ/μετοχή
Τα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα της INTERLIFE το 2024 έφτασαν τα 100,35 εκατ.€ (+6,96%) έναντι 93,82 εκατ.€ της προηγούμενης Χρήσης

Αυξημένος τζίρος στα 370,4 εκατ. ευρώ το 2024 για τα Πλαστικά Θράκης
Προτεινόμενο συνολικό μέρισμα απο τα Πλαστικά Θράκης 0,23 ευρώ ανα μετοχή

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καθαρά κέρδη 57,4 εκατ. ευρώ το 2024, επιστροφή 174 εκατ. στους μετόχους
Τα Βασικά Οικονομικά Μεγέθη του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ για τη χρήση του 2024

ΓΣΕΒΕΕ: Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται προσωρινά επιδόματα αλλά προσιτές τιμές ενέργειας
Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί την Πολιτεία να υιοθετήσει πολιτικές που θα μειώσουν το κόστος ενέργειας

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους