Οι τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τις εξελίξεις στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας φαίνεται ότι έχουν ανεβάσει στα ύψη το γεωπολιτικό θερμόμετρο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να δέχονται ένα ακόμη σφοδρό κύμα πωλήσεων, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1%, με τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας να χάνουν 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,82% στις 7.451 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 2,59% στις 14.645 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,21% στις 6.776 μονάδες.

Αν και άρχισαν τις συναλλαγές σε θετικά εδάφη, στην προοπτική ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να έχει κάποια συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, τελικά το κλίμα επιδεινώθηκε απότομα, καθώς το πρακτορείο Interfax επικαλείται Ρώσους αξιωματούχους άμυνας που υποστηρίζουν ότι πέντε «δολιοφθορείς» σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της Credit Suisse, η οποία κινείται με απώλειες 3,60%, μετά τη  διαρροή δεδομένων που αποκαλύπτει τον πλούτο που κρύβουν πελάτες της. Ο πλούτος αυτός φαίνεται ότι προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα εγκλήματα.

Στα μάκρο της ημέραςη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης, όπως φαίνεται και στο ΡΜΙ του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε με τον δείκτη να είναι σε υψηλό πέντε μηνών στις 55,8 μονάδες.

Στην Μ. Βρετανία, η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα ανέκαμψε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2021, καθώς ο δείκτης παραγωγής του σύνθετου ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 60,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 54,2 μονάδες τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο του οκταμήνου και υψηλότερα από όλες τις εκτιμήσεις.

Στη Γερμανία ο σύνθετος ΡΜΙ της Markit σημείωσε άνοδο στις 56,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, και αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο.  Ως αποτέλεσμα, ο σύνθετος ΡΜΙ επίσης διαμορφώθηκε σε υψηλό εξαμήνου στις 56,2 μονάδες από τις 53,8 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών