Ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να εμμείνει στην τρέχουσα συμφωνία του για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, δήλωσαν οι υπουργοί των αραβικών χωρών παραγωγής πετρελαίου την Κυριακή, οι οποίοι συναντήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για άντληση περισσότερου μαύρου χρυσού ώστε να ανακοπεί η άνοδος στις τιμές.

Τα μέλη του Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στις 2 Φεβρουαρίου να επιμείνουν σε μέτριες αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου, επικαλούμενοι την «επίμονη αβεβαιότητα» αναφορικά με τις συνθήκες που διέπουν την αγορά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι η πανδημία και η ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη «μας έχουν διδάξει την αξία της προσοχής».

«Προσοχή, μια λέξη για την οποία ξέρω ότι κάποιοι με μισούν, αλλά… θα συνεχίσω να είμαι προσεκτικός και (έχω υπόψη) την ανάγκη να διατηρήσουμε ευελιξία στη στρατηγική μας και να υιοθετήσουμε μια μακροπρόθεσμη προοπτική», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Στη διάσκεψη που έγινε στο Ριάντ συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί ενέργειας των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, οι υπουργοί πετρελαίου του Ιράκ και του Κουβέιτ και ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου.

Αξίζει ωστόσο, να σημειωθεί ότι το πετρελαϊκό καρτέλ ήδη δυσκολεύεται να επιτύχει τους στόχους παραγωγής που έχει θέσει, και δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις καταναλώτριες χώρες για πιο δραστικά μέτρα ώστε να ανακοπεί το ράλι στις τιμές.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέτρεψε τον ΟΠΕΚ+ να μειώσει το χάσμα μεταξύ των στόχων παραγωγής πετρελαίου και της πραγματικής παραγωγής.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού διαμορφώνονται περίπου στα 91 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο περίπου 40% από την 1η Δεκεμβρίου και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2014. Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, έχουν επίσης εκτιναχθεί στα ύψη και βρίσκονται κοντά στα υψηλά 7 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή