Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.

Δραματική κατάσταση

«Η κατάσταση στην Ουκρανία (…) βρίσκεται σε ένα επίπεδο που είναι δραματικό», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Όσλο. «Χθες ήταν ένα σημείο καμπής», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, Δευτέρα, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο επικεφαλής της νορβηγικής κυβέρνησης επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες — ένα ταξίδι προγραμματισμένο εδώ και καιρό — όπου, όπως είπε, θα συμμετάσχει στις κυρώσεις που θα αποφασίσουν οι Εικοσιεπτά σε σχέση με τη Ρωσία.

Να αντιδράσουμε αποφασιστικά

«Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε αρκετά αποφασιστικά σε αυτό που συνέβη εδώ και μία μέρα», πρόσθεσε. Ο Στέρε επανέλαβε επίσης ότι τα γυμνάσια Cold Response 2022, του ΝΑΤΟ, που είχαν οριστεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στη Νορβηγία, θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί.

Σχεδόν 35.000 στρατιώτες από 28 χώρες αναμένονται για να εκπαιδευτούν εκεί, στη μάχη σε πολύ κρύο.

Κάθε δύο χρόνια

Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια στη χώρα σε αρκετή απόσταση από τη γειτονική Ρωσία, ανακοινώθηκαν δεόντως και η Μόσχα προσκλήθηκε να στείλει παρατηρητές, υποστήριξε ο Στέρε.

Ουδεμία ασυνήθιστη αύξηση ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας εντοπίστηκε πρόσφατα, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, κοντά στο έδαφος της χώρας του.

Στο πλαίσιο των μέτρων καθησυχασμού του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή στη Λιθουανία 30 έως 60 επιπλέον στρατιωτών που θα προστεθούν στους 140 που ήδη βρίσκονται εκεί, υπό γερμανική διοίκηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή