Πακέτο μέτρων κατά Ρώσων αξιωματούχων, τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και σε βάρος του ρωσικού κράτους προτείνουν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν, ως κυρώσεις για την αναγνώριση των δύο αποσχισθεισών επαρχιών της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με δήλωση των δύο προέδρων, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει προτάσεις που:

-Στοχοποιούν όσους εμπλέκονται στην παράνομη απόφαση

-Στοχεύουν στις τράπεζες που χρηματοδοτούν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλους θεσμούς που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές

-Στοχεύουν στη δυνατότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση σε Ενωσιακά κεφάλαια καθώς και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες, με στόχο τον περιορισμό της χρηματοδότησης της κλιμάκωσης και της επιθετικής πολιτικής (σ.σ.,της Μόσχας)

-Στοχεύουν στο εμπόριο των δύο περιοχών (σ.σ., του Ντονμπάς) με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν αισθητές οι οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Στις 16:00 το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ. Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί επισήμως αργότερα σήμερα το απόγευμα. Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο μέτρων.

«Παράνομη και απαράδεκτη απόφαση»

Στην κοινή δήλωση, οι πρόεδροι των δύο σωμάτων χαρακτηρίζουν «παράνομη» και «απαράδεκτη» την «απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας». «Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», σημειώνουν.

Και οι δύο πρόεδροι «χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους».

«Παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα

«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», αναφέρουν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Και οι δύο Πρόεδροι, υποστηριζόμενοι από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους. Η Ένωση παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», καταλήγει η κοινή δήλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης