Project Syndicate

Παρά τους ισχυρούς αντίθετους παγκόσμιους οικονομικούς ανέμους, κυρίως από την πανδημία, η Κίνα κατάφερε να επιτύχει αύξηση του ΑΕΠ 8,1% πέρυσι, το υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Η Κίνα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ξεπέρασε κατά πολύ τον στόχο του 6% της κυβέρνησής της. Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας δεν είναι τόσο ισχυρές όσο φαίνεται και όχι μόνο επειδή τα στοιχεία ανάπτυξης από έτος σε έτος ευνοήθηκαν από τη βουτιά του 2020 όταν ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε απότομα, σε μόλις 2,3%.

Η αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας ήταν πολύ πιο αδύναμη το δεύτερο εξάμηνο του έτους (αύξηση 4% από έτος σε έτος) από ό,τι το πρώτο εξάμηνο (12,7%), λόγω των προσπαθειών της κυβέρνησης να χαλιναγωγήσει τον τομέα των ακινήτων. Η Κίνα έχει καλό λόγο να είναι σε εγρήγορση. Οι τιμές των κατοικιών έχουν τριπλασιαστεί περίπου τα τελευταία 20 χρόνια, με την αναλογία των τιμών των κατοικιών προς το ετήσιο εισόδημα να είναι τώρα κατά μέσο όρο 43,15 στο Shenzhen, 42,47 στο Πεκίνο και 33,36 στη Σαγκάη, σε σύγκριση με 13,37 στο Λονδίνο και 8,76 στη Νέα Υόρκη. Αυτό αντανακλά εν μέρει την εσφαλμένη κατανομή των πόρων: η Κίνα έχει κατασκευάσει πάρα πολλούς ουρανοξύστες, πολυτελή ξενοδοχεία και διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών και όχι αρκετά προσιτές κατοικίες.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει πει ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών ευπαθειών και των διαρθρωτικών προβλημάτων δεν πρέπει να εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Ομως, όταν πρόκειται για τον τομέα των ακινήτων, δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί ισορροπία. Η κυβέρνηση της Κίνας θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει πιο επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πέρυσι για να τονώσει τη συνολική ανάπτυξη. Θα έπρεπε να είχε καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να τονώσει την ανάπτυξη και στις επενδύσεις σε υποδομές, για να αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο της επιβράδυνσης των επενδύσεων σε ακίνητα στην οικονομική ανάπτυξη.

Τα καλά νέα είναι ότι η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η σταθεροποίηση της ανάπτυξης είναι η πρώτη της προτεραιότητα. Η Κίνα έχει άφθονο περιθώριο για την εφαρμογή επεκτατικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι η Κίνα θα είναι σε θέση να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 5,5% το 2022. Ελπίζει κανείς ότι η μεγάλη ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας, η οποία συνεχίζεται για περισσότερο από μια δεκαετία, θα τελειώσει επιτέλους.

Ο Γιου Γιονγκντίνγκ είναι πρώην πρόεδρος του China Society of World Economics και διευθυντής του Institute of World Economics and Politics στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. Εχει διατελέσει μέλος της επιτροπής χάραξης πολιτικής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (2004-2006).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts