Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει την αύξηση των επιτοκίων πριν τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο Αυστριακός Τραπεζίτης Ρόμπερτ Χολτσμαν, διαφωνώντας με την επίσημη και μακροχρόνια θέση της ΕΚΤ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής πολιτικής.

Η άνοδος του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες οδήγησε την ΕΚΤ να υποχωρήσει από τη δέσμευσή της να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων φέτος, έχοντας όμως υποστηρίξει ότι η αύξηση θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Μέχρι σήμερα κανένας από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δεν έχει αμφισβητήσει δημόσια το χρονοδιάγραμμα, με τη συζήτηση να εστιάζεται στο πότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα ότι μια αύξηση των επιτοκίων δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί παρά λίγο μετά το τέλος των αγορών ομολόγων», δήλωσε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα ΝΖΖ. «Αλλά θα ήταν επίσης δυνατό» συμπληρώνει  «να γίνει ένα πρώτο βήμα αύξησης επιτοκίων το καλοκαίρι πριν από το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ένα δεύτερο στο τέλος του έτους. Θα το υποστήριζα», είπε το γεράκι της ΕΚΤ.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 10 Μαρτίου και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται επίσης να σηματοδοτήσουν το τέλος των αγορών ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, ανοίγοντας την πόρτα σε μια αύξηση επιτοκίων πριν το τέλος του 2022.

«Μερικοί από τους συναδέλφους μου θα ήταν ίσως ακόμη πιο προοδευτικοί, ενώ άλλοι θα ήταν πιο προσεκτικοί», είπε ο Χόλτσμαν. Ο ίδιος εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο στο επίπεδο του κτ1,5% είναι σημείο αναφοράς για μια ουδέτερη νομισματική πολιτική.  «Πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να φτάσουμε το βασικό επιτόκιο στο 1,5% το 2024, αν και αυτό μπορεί να μετατοπιστεί κάπως προς τα εμπρός ή προς τα πίσω», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ