Οι κλυδωνισμοί που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία επεκτείνεται πλέον και στις τιμές των βρώσιμων ελαίων, οι οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη, προκαλώντας φόβους ότι οι τιμές ρεκόρ των τροφίμων ενδέχεται να είναι επικείμενες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σογιέλαιου στο Σικάγο έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 και το φοινικέλαιο, το προϊόν που χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα διατροφής, εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά.

Ειδικότερα, οι τιμές της σόγιας αυξήθηκαν 1,4% στα 71 σεντς ανά λίβρα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της κανόλας στις ΗΠΑ βρίσκονται επίσης στα όρια του ιστορικού υψηλού και το φοινικέλαιο στη Μαλαισία έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ των 1.434 δολαρίων ανά τόνο.

«Η ξηρασία έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες σόγιας σε όλη τη Νότια Αμερική αυτή τη σεζόν. Και η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ενέχει κίνδυνο για τις εξαγωγές ηλιέλαιου, στις οποίες κυριαρχούν οι δύο χώρες», σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αυξανόμενες τιμές των βρώσιμων ελαίων θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος καταλύτης που θα εκτοξεύσει τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων (FFPI) του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), ένα μέτρο της μηνιαίας μεταβολής στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού τροφίμων, σε νέο υψηλό ρεκόρ για τον Φεβρουάριο. Προς το παρόν, ο FFPI βρίσκεται κοντά σε υψηλό ρεκόρ όσον αφορά τις τιμές Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής