Τον άμεσο αποκλεισμό της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Δεν θα είμαι διπλωματικός. Όποιος έχει ακόμη αμφιβολίες για το αν η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από το SWIFT πρέπει να καταλάβει ότι το αίμα αθώων Ουκρανών ανδρών, γυναικών και παιδιών θα βρίσκεται και στα δικά του χέρια», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Κουλέμπα, καταλήγοντας: «Αποκλείστε την Ουκρανία από το SWIFT».


Σημειώνεται ότι την λήψη του ίδιου μέτρου είχαν ζητήσει νωρίτερα σήμερα και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής.

Διστακτική η ΕΕ

Πάντως πηγές της ΕΕ που επικαλείτο το Reuters νωρίτερα την Πέμπτη, θεωρούσαν απίθανο σε αυτό το στάδιο η Ένωση να λάβει μέτρα για την αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών.

Όπως υπογράμμιζε το Reuters, παρατηρείται δισταγμός στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης καθώς μια τέτοια κίνηση, ενώ θα έπληττε σοβαρά τις ρωσικές τράπεζες, θα καθιστούσε δύσκολο και για τους ευρωπαίους πιστωτές να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ενώ η Ρωσία ούτως ή άλλως έχει δημιουργήσει ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών.

«Η επείγουσα ανάγκη και η συναίνεση είναι ύψιστη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή», είπε διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται καμία κίνηση για το SWIFT, γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ευρείες συνέπειες και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης