Υποχωρούν ελαφρώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει την ατζέντα της ΕΚΤ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το παζλ της νομισματικής πολιτικής 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την υποστήριξη στο λαό της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση και θα διενεργήσει μια συνολική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών, η οποία θα περιλαμβάνει αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συνεδρίασης πολιτικής της στις 10 Μαρτίου. Η ΕΚΤ θα πρέπει να υπολογίσει στην εξίσωση της νομισματικής πολιτικής τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το Reuters, εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 0,3-0,4%. Αυτό είναι το μετριοπαθές σενάριο που παρουσίασε ο Λέιν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Παρίσι την Πέμπτη, ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα σενάρια έπεσαν στο τραπέζι καθώς η ΕΚΤ μελετάει πώς η κρίση μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά της για την απόσυρση των μέτρων νομισματικής τόνωσης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος  παρουσίασε επίσης το χειρότερο σενάριο όπου το ΑΕΠ μειώνεται σχεδόν κατά 1%.

Χθες, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να  βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ όμως θα πρέπει να συνυπολογίσει και την άνοδο του πληθωρισμού.  H Goldman Sachs αναθέωρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό που αναμένει να φθάσει στην κορυφή το Μάιο και να διαμορφωθεί στο 6,5%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι πιο υπομονετικοί. Με απλά λόγια δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων.

Η εγχώρια αγορά ομολόγων

Η απομάκρυνση του σεναρίου αύξησης των επιτοκίων ευνοεί τα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρά στο 2,53% έναντι 2,61% που έκλεισε στην χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,20% με αποτέλεσμα το spread να διαμορφωθεί στο 2,33%.
Στην ΗΔΑΤ σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης .

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1249 δολάρια από τα 1,1193 δολάρια  που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1216 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές