Το 2020, το 8,6% του πληθυσμού της ΕΕ και περισσότερα από ένα στα πέντε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας (21,7%) δεν ήταν σε θέση να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή ένα ισοδύναμο για χορτοφάγους κάθε δεύτερη μέρα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, είναι λίγο πάνω από το 12%.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 3,3% του πληθυσμού της ΕΕ και ένα στα δέκα άτομα που κινδυνεύουν από τη φτώχεια (9,7%) δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά μια σύνδεση στο Διαδίκτυο. Αυτά είναι δύο από τα δεκατρία στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης .
Το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια που δεν μπορούν να πληρώσουν οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή άλλο χορτοφάγο καταγράφηκε στη Βουλγαρία (54,6%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (45,6%) και τη Σλοβακία (36,0%). Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Κύπρο (3,8%) και ακολουθούν η Ιρλανδία (3,9%), το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία (αμφότερες με 6,6%).
Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια σύνδεση στο Διαδίκτυο καταγράφηκε στη Ρουμανία (40,9%), ακολουθούμενη από τη
Βουλγαρία (26,6%). Από την άλλη πλευρά, το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στη Σουηδία (1,1%) και ακολουθούν η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (αμφότερες από 1,3%).
Και για τους δύο δείκτες, τα μερίδια ήταν χαμηλότερα σε κάθε χώρα για το συνολικό πληθυσμό σε σύγκριση με τα άτομα που κινδυνεύουν από φτώχεια.