Την τιμητική τους έχουν σήμερα Παρασκευή οι ευρωπαϊκές μετοχές ηλεκτρικής ενέργειας και καθαρής ενέργειας, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν εταιρείες που αναμένεται να ωφεληθούν από τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, οι δανέζικες εταιρείες αιολικής ενέργειας Orsted και Vestas Wind Systems καταγράφουν άνοδο της της τάξης του 5%.

Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας RWE σημειώνει άλμα 6,4% και ο γαλλικός προμηθευτής πυρηνικής ενέργειας Electricite de France 6,2%. Η ισπανική Iberdrola SA και η Enel SpA της Ιταλίας, δύο ενεργειακές εταιρείες που ήταν οι πρώτες κινητήριες δυνάμεις στη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια, ενισχύονται κατά περίπου 5%.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται πάνω από το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία της ότι η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να βασίζεται πλέον τόσο πολύ σε έναν προμηθευτή ενέργειας που απειλεί να ξεκινήσει πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Είναι μια περίπτωση του πόσο γρήγορα μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Ίσως θα δούμε πιο ήπια πολιτική για τον άνθρακα και τα πυρηνικά βραχυπρόθεσμα. Ίσως δούμε περισσότερα έργα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε στο Reuters η Λουίζ Ντάντλεϊ, διευθύντρια χαρτοφυλακίου παγκόσμιων μετοχών στην Federated Hermes, προσθέτοντας ότι «η μετάβαση σε πιο πράσινη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green