Παράλληλα με τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται ότι εξαπολύει και κυβερνοεπιθέσεις, με αρκετές χώρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ανησυχούν ότι η κατάσταση μπορεί να επεκταθεί και αλλού, με τη μορφή ολοκληρωτικού κυβερνο-πολέμου.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων με στόχο την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Πέμπτη, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET δήλωσε ότι ανακάλυψε νέο κακόβουλο λογισμικό διαγραφής δεδομένων «wiper» που στοχεύει οργανισμούς της Ουκρανίας.

Μια μέρα νωρίτερα, οι ιστότοποι πολλών κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών της Ουκρανίας τέθηκαν εκτός σύνδεσης από μια κατανεμημένη επίθεση άρνησης υπηρεσίας (DDoS), με χάκερς να κατακλύζουν τα sites μέχρι να καταρρεύσει.

Μία εβδομάδα πριν εκδηλώθηκε μία ακόμα κυβερνο-επίθεση σε τέσσερις ουκρανικούς κυβερνητικούς ιστότοπους, τις οποίες αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απέδωσαν στη GRU, τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπιθέσεις: Το «αόρατο» όπλο του Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία – Δημιουργεί ειδική ομάδα η Ευρώπη

Οι κάτοικοι της Ουκρανίας φέρεται να έλαβαν επίσης ψεύτικα μηνύματα που έλεγαν ότι τα ΑΤΜ στη χώρα δεν λειτουργούσαν, κάτι που οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας λένε ότι ήταν πιθανότατα μια τακτική τρόμου.

Από την πλευρά της, η Ρωσία λέει ότι «δεν έχει πραγματοποιήσει και δεν διεξάγει καμία «κακόβουλη» επιχείρηση στον κυβερνοχώρο».

Όπως γράφει το CNBC, οι επιθέσεις αυτές ενίσχυσαν τους φόβους για μια ευρύτερη ψηφιακή σύγκρουση, με τις δυτικές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για κυβερνοαπειλές από τη Ρωσία — και να εξετάζουν πώς να αντιδράσουν.

Αξιωματούχοι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία προειδοποιούν τις επιχειρήσεις να είναι σε εγρήγορση για ύποπτη δραστηριότητα από τη Ρωσία στα δίκτυά τους. Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δήλωσε την Πέμπτη ότι τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να «έχουν επίγνωση της κατάστασης της κυβερνοασφάλειας στις χώρες τους».

Το NBC News ανέφερε την Πέμπτη ότι στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχουν παρουσιαστεί επιλογές για τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν κυβερνοεπιθέσεις στη Ρωσία για να διακόψουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο και να διακόψουν την ηλεκτροδότηση. Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέκρουσε την έκθεση, ωστόσο, λέγοντας ότι θα ήταν «άγρια και ​​εκτός λογικής».

Ωστόσο, ερευνητές κυβερνοασφάλειας λένε ότι μια διαδικτυακή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι πράγματι μια πιθανότητα — αν και η σοβαρότητα οποιουδήποτε τέτοιου γεγονότος μπορεί να είναι περιορισμένη.

«Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να αναλογιστούμε την πραγματικότητα του κυβερνοπολέμου», δήλωσε στο CNBC ο John Hultquist, αντιπρόεδρος ανάλυσης πληροφοριών στη Mandiant.

«Είναι εύκολο να ακούς αυτόν τον όρο και να τον συγκρίνεις με πραγματικό πόλεμο. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότερες από τις κυβερνοεπιθέσεις που έχουμε δει ήταν μη βίαιες και σε μεγάλο βαθμό αναστρέψιμες».

Ο Τόμπι Λιούις, επικεφαλής ανάλυσης απειλών στο Darktrace, είπε ότι οι επιθέσεις μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της φυσικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Λιθουανίας, της Κροατίας και της Πολωνίας, προσφέρουν στην Ουκρανία υποστήριξη με τη δημιουργία μιας ομάδας ταχείας απάντησης στον κυβερνοχώρο.

«Έχουμε θεωρήσει εδώ και καιρό ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα αποτελούν μέρος του οπλοστασίου οποιουδήποτε έθνους-κράτους και νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε για πρώτη φορά ειλικρινά στην ανθρώπινη ιστορία είναι ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει το όπλο του πρώτου χτυπήματος», δήλωσε στο CNBC, ο Hitesh Sheth, Διευθύνων Σύμβουλος της Η Vectra A

Ο Sheth ανέφερε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει αντίποινα στον κυβερνοχώρο ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Θα περίμενα ότι, δεδομένων των όσων βλέπουμε με τη Ρωσία να επιτίθεται ανοιχτά στην Ουκρανία με κυβερνοεπιθέσεις, θα είχαν κρυφά κανάλια ως τρόπο επίθεσης σε ιδρύματα που αναπτύσσονται για να τους περιορίσουν στην οικονομική κοινότητα», είπε.

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό από κυβερνήσεις και ερευνητές κυβερνοασφάλειας ότι διαπράττει κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης σε μια προσπάθεια να διαταράξει τις οικονομίες και να υπονομεύσει τη δημοκρατία.

Τώρα, οι ειδικοί λένε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει πιο εξελιγμένες μορφές κυβερνοεπιθέσεων, με στόχο την Ουκρανία, και πιθανώς και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία