Η μια μετά την άλλη ο χώρες της ΕΕ δηλώνουν σύμφωνες με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Την ίδια στιγμή, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, ο οποίος ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά του, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι είναι απλώς θέμα ημερών να ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η ΕΕ διστάζει να αποκλείσει τη Ρωσία από το SWIFT

“Το SWIFT είναι απλώς ζήτημα χρόνου, πολύ σύντομου χρόνου, ημερών”, είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε μάλιστα: “Είναι αρκετό; Όχι. Είναι απαραίτητο; Απολύτως. Οι κυρώσεις έχουν νόημα μόνο όταν υπάρχουν κόστη και για τις δύο πλευρές και αυτό θα στοιχίσει ακριβά”.

Συμφωνεί η Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα είναι υπέρ της αποβολής της Ρωσίας από το δίκτυο Swift στη συζήτηση για κυρώσεις.

Στηρίζει ο Ντράγκι

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Twitter o ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε ότι “σε τηλεφωνική τους συνομιλία, ο Μάριο Ντράγκι είπε ότι θα στήριζε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών Swift και την παροχή στήριξης στην άμυνα”.

” Η Ουκρανία πρέπει να μπει στην ΕΕ”, πρόσθεσε ο Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο και για “μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ιταλίας- Ουκρανίας”.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Ρώμη με κυβερνητική ανακοίνωση σε σχέση με την επικοινωνία Ντράγκι – Ζελένσι. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: “ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι η Ιταλία στηρίζει και θα στηρίξει πλήρως την γραμμή της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στο πλαισιο του SWIFT”.

“Η Ιταλία θα προσφέρει στην Ουκρανία στήριξη για να αμυνθεί και οι δύο ηγέτες θα παραμείνουν σε στενή επαφή στο άμεσο μέλλον”, υπογραμμίζει η Ρώμη.

«Ναι» και από Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε το Σάββατο ότι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν υποστήριξε την αποκοπή της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT σε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

Η Γαλλία ήταν επίσης έτοιμη να προμηθεύσει όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

«Όλα είναι στο τραπέζι», λέει η Κύπρος

Απάντηση σε ό,τι αφορά την επίσημη στάση που θα κρατήσει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών Swift έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

”Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απάντησαν στις παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία με οικονομικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας”, αναφέρει σε ανάρτησή του ο κος Πετρίδης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Όπως επισημαίνει ο κος Πετρίδης, ”στο όνομα της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό, η Κύπρος δεν έχει αντιταχθεί σε οποιεσδήποτε κυρώσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift. Όλα είναι στο τραπέζι”.

Τι είναι το SWIFT

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Περίπου 11.000 τράπεζες χρησιμοποιούν το διεθνές τραπεζικό σύστημα που ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή