Μία εντονότερη και κατά τα φαινόμενα μεγαλύτερης του αναμενόμενου διάρκειας, μακροοικονομική διαταραχή, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και η επίδρασή τους στα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη» σχολιάζουν σχετικά τραπεζικές πηγές.

Ως εκ τούτου, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, «η νέα αναταραχή θα επηρεάσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ανοιγμάτων προς δανειολήπτες. Επιπλέον, το κλίμα αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί, θα καταστήσει πιο επιφυλακτικούς όσους προγραμματίζουν να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά».

Όπως λένε, «αυτό που μένει να διαφανεί είναι η ταχύτητα εκτόνωσης της κρίσης. Όσο πιο σύντομα επιτευχθεί αυτό, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος για τον κλάδο».

Δηλώνουν πάντως βέβαιοι πως «τουλάχιστον για κάποιους μήνες ο πιστωτικός κίνδυνος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Κι αυτό ενώ ακόμη δεν μπορεί να γίνει μία απολύτως ασφαλής εκτίμηση για τις επιπτώσεις της άλλης κρίσης, της υγειονομικής, στην ποιότητα του τραπεζικού ενεργητικού».

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τόσο τους συστημικούς ομίλους με δραστηριότητα αποκλειστικά στην Ελλάδα (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), όσο και εκείνους με παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης (Alpha Bank, Eurobank).

Σημειώνεται ότι για την Πειραιώς η έκθεση στην ουκρανική αγορά μέσω της τοπικής θυγατρικής της είναι άνευ σημασίας, καθώς τα μεγέθη της δεν αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 0,15% του ομίλου.

Εισπράξεις και νέα παραγωγή

Η αγωνία λοιπόν των τραπεζικών διοικήσεων αφορά στην πορεία τόσο των εισπράξεων από πράσινα και ρυθμισμένα δάνεια, όσο και της παραγωγής νέων χορηγήσεων, σε μία περίοδο που η ανάγκη για αύξηση της οργανικής κερδοφορίας αποτελεί προτεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες στοχεύουν σε εμπροσθοβαρή εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έως και το 2024. Αν λοιπόν το οικονομικό κλίμα φρενάρει κάποιες επενδύσεις, θα ανατραπεί ο σχεδιασμός τους για επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα τρίμηνα.

Στον αντίποδα, θετικά θα λειτουργήσει η διαφαινόμενη αναβολή σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ήδη αξιωματούχοι της έχουν δημοσίως αναφερθεί στην ανάγκη να καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων, προς στήριξη της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού τόσο για το Δημόσιο, όσο και για τις τράπεζες.

Ειδικά για τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ σημαντικό ότι διευκολύνεται η έκδοση ομολόγων, στο πλαίσιο του σχεδίου για αύξηση των κεφαλαίων τους, καθώς η ενίσχυση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας έως το 2025 στο 26% αποτελεί υποχρέωση έναντι του επόπτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης