Με μικρή πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές έκλεισε ο παραδοσιακά πτωτικός για τις καταθέσεις των νοικοκυριών Ιανουάριος. Κι αυτό σε μία περίοδο που η ανεργία αυξήθηκε, με βάση την σχετική έρευνα του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπά τους ανήλθαν σε 134,72 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά μόλις 425 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Τον Ιανουάριο του 2020 πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είχαν υποχωρήσει κατά 880 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, σημαντικό ρόλο για αυτήν την εξέλιξη, έπαιξε η μείωση της κατανάλωσης τον πρώτο μήνα του 2022, η οποία φρέναρε την υποχώρηση των σχετικών μεγεθών.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, «το λιανεμπόριο κινήθηκε στις αρχές του 2022 σε ρυθμούς lockdown, παρ΄ ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά κανένας περιορισμός στη λειτουργία του».

Ειδικότερα, υποστηρίζουν πως «οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση, αλλά και της επίδρασης στην ψυχολογία τους από την σημαντική λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, αύξησης των κρουσμάτων».

Πτώση τζίρου

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε, το γεγονός ότι «αρκετοί τομείς του λιανικού εμπορίου κατέγραψαν μείωση τζίρου σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, όταν οι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα ήταν πολύ πιο αυστηροί. Ακόμη και ο κλάδος των σούπερ μάρκετ κινήθηκε πτωτικά με ετήσιο ρυθμό κοντά στο 10% τον περασμένο μήνα».

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 2,37 δισ. ευρώ έναντι 1,49 δισ. ευρώ τον τελευταίο Ιανουάριο πριν την πανδημία.

Εξάλλου, κατά ένα μέρος η συγκράτηση της πτώσης στις αποταμιεύσεις των φυσικών προσώπων οφείλεται στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων που έγιναν τον Ιανουάριο για, μετά το ρεκόρ επταετίας στις νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν στα τέλη του 2021.

Στροφή σε επενδύσεις

Κατά τα άλλα, συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς η μείωση των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Τον περασμένο μήνα, κατέγραψαν πτώση κατά 852 εκατ. ευρώ. Το 2021 αντίστοιχα η υποχώρηση ήταν της τάξης των 660 εκατ. ευρώ και το 2020 420 εκατ. ευρώ.

Ένα μέρος από αυτά τα χρήματα κατευθύνθηκε σε εναλλακτικές επενδύσεις, καθώς πλέον τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας βρίσκονται ουσιαστικά στο 0%.

Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι το γεγονός ότι οι καθαρές εισροές στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπέρασαν την υπό εξέταση περίοδο τα 102 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις