Οι επενδυτές στη Ρωσία αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Το ρούβλι κατέρρευσε και το χρηματιστήριο της χώρας δεν άνοιξε μετά την απόφαση της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις κατά του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ακόμη κι όταν οι χρηματιστηριακές συναλλαγές επανέλθουν, τόσο οι ξένοι διαχειριστές χρήματος όσο και οι εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την προοπτική να πρέπει να διαγράψουν τις επενδύσεις τους στη χώρα, όπως έκανε η πετρελαϊκή BP.
Οι επενδυτές ρωσικών μετοχών βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο μεγάλα ερωτήματα αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους περιόρισαν την πρόσβαση της χώρας στα αποθέματα της σε ξένο συνάλλαγμα και πέταξαν κάποιες τράπεζες έξω από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών του SWIFT.
Το πρώτο είναι το αν οι επενδυτές θα καταφέρουν να πουλήσουν. Η ρωσική αγορά μετοχών και παραγώγων παρέμεινε κλειστή τη Δευτέρα, ενώ η κεντρική τράπεζα διέταξε τους χρηματιστές να μην εκτελούν εντολές πώλησης από ξένους μετόχους.
Το δεύτερο είναι αν θα μπορέσουν να βγάλουν τα χρήματά τους έξω. Οι ρωσικές αρχές αγωνίζονται να διατηρήσουν τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να κινηθούν και να επεξεργαστούν διεθνείς πληρωμές μέσα ένα φράχτη ταχύτατα μεταβαλλόμενων κυρώσεων. Είναι κάθε άλλο παρά σαφές τι θα καταφέρουν να πάρουν πίσω οι επενδυτές, όπως το νορβηγικό κρατικό fund που ανακοίνωσε πως θα ρευστοποιήσει το ύψους 2,8 δισ. δολαρίων χαρτοφυλάκιο του σε ρωσικές μετοχές.
Οι δυτικές επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα στη Ρωσία αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε πως οι θυγατρικές της Sberbank σε Κροατία και Σλοβενία πιθανότατα θα καταρρεύσουν. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η ρωσική κεντρική τράπεζα θα θέσει σε ανάλογο στόχο τις τοπικές θυγατρικές των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως η Raiffeisen Bank και η Societe Generale. Μια ταχεία έξοδος κοστίζει, όπως απέδειξε η BP όταν ανακοίνωσε ότι θα ξεπουλήσει το ύψους 20% μερίδιο της στην ρωσική Rosneft. Ούσα αντιμέτωπη με μια έλλειψη προφανών αγοραστών η εταιρεία μπορεί να καταλήξει να διαγράψει το σύνολο της ύψους 25 δισ. δολαρίων επένδυσης της.
Οι διεθνείς αγορές χρήματος θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν ένα μέρος της αναταραχής στη Μόσχα. Σύμφωνα με την Morningstar, οι ρωσικές μετοχές αναλογούν σε λιγότερο από το 0,3% από τα 12 τρισ. ευρώ που είχαν επενδυθεί σε μακροπρόθεσμα ευρωπαϊκά funds, στα τέλη Ιανουαρίου. Παρόλ’ αυτά οι επιπτώσεις από την διαταραχή στη ροή κεφαλαίων και πιστώσεων με την ύψους 1,4 τρισ. οικονομία θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να γίνουν σαφείς.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου