Με το μπρα-ντε-φερ μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας να επικεντρώνεται πλέον στον οικονομικό τομέα και στο μέτωπο των κυρώσεων, ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ, σε σημείωμα του επισημαίνει πως δεν μιλάμε πλέον για στρατιωτικό πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. «Ουσιαστικά αυτός είναι πλέον ένας χρηματοοικονομικός πόλεμος» έγραψε χαρακτηριστικά.

Στο σημείωμα της Deutsche Bank γίνεται ιδιαίτερα λόγος για το μερικό μπλοκάρισμα της πρόσβασης ρωσικών τραπεζών στο σύστημα SWIFT και βέβαια την συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται ώστε να παγώσει η πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στα υπέρογκα συναλλαγματικά αποθέματα που έχει, ύψους 630 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε επίσης: Πόσο κινδυνεύουν από τη ρωσική εισβολή αγορές και οικονομίες 

«Ο σχεδιασμός των κυρώσεων έχει γίνει ώστε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη ρωσική οικονομία, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα τη ροή εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι κυρώσεις αυτές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πετύχουν το στόχο τους κατά της ρωσικής οικονομίας, η οποία φαίνεται να οδεύει προς βαθιά ύφεση και επιβολη capital controls» ανέφεραν από την πλευρά τους και αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα τους.

H JPMorgan προχώρησε και σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τη ρωσική οικονομία, υποστηρίζοντας πως για το δεύτερο τρίμηνο θα καταγράψει μια σοκαριστική υποχώρηση της τάξεως του 20%(!), με αποτέλεσμα η αποδυνάμωση της για τη χρονιά να ανέλθει στο 3,5%. Παράλληλα αναμένεται και διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων με το δείκτη να διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 10% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Αν και σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αυτά μπορεί να αλλάξουν, αναλόγως με την διάρκεια και εξέλιξη της κρίσης και των κυρώσεων που έχουν δρομολογηθεί κατά της Ρωσίας.

Το ρωσικό ρούβλι κατέρρευσε κατά πάνω από 20% τη Δευτέρα, καθώς οι Ρώσοι πολίτες έκαναν ουρές στα ATMs προκειμένου να αποσύρουν χρήματα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κεντρικής τράπεζας, η οποία διπλασίασε τα επιτόκια από το 9,5% στο 20%. Παράλληλα, ωστόσο, έχει στα σκαριά και άλλους περιορισμούς που πολύ σύντομα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε capital controls.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή