Η απόφαση να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι επιπτώσεις της αναμένονται σημαντικές σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα της αστάθειας και της αβεβαιότητας, που αποτυπώνονται με νευρικές ρευστοποιήσεις στις αγορές, υπάρχουν και κάποιοι, που… τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Και μια απλή παρατήρηση αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τι συμβαίνει: οι κινεζικές μετοχές που σχετίζονται με συστήματα πληρωμών εκτινάχθηκαν στα ύψη τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η έξοδος ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT θα ωφελούσε το ίδιο το σύστημα διασυνοριακών πληρωμών της Κίνας, CIPS, και θα επιτάχυνε την ανάπτυξη του ψηφιακού νομίσματος της χώρας, του e-CNY.

Αναλυτές της China Securities Co ανέφεραν ότι ήδη αρκετές ρωσικές τράπεζες συνδέονται με το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών της Κίνας (CIPs).

Διαβάστε επίσης -Η μεσοβέζικη απόφαση για το Swift και η εναλλακτική του Πούτιν με την Κίνα

Η Κίνα ήλπιζε εδώ και καιρό για ανεξαρτησία στις διασυνοριακές πληρωμές και ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο ψηφιακό νόμισμα. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις και την προσπάθεια, αυτοί οι στόχοι παρέμειναν άπιαστοι. Και η απόφαση για αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το Swift, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Κίνα για να προωθήσει το δικό της σύστημα, το Cips.

Με την υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, το Cips προσφέρει υπηρεσίες εκκαθάρισης και διακανονισμού για διασυνοριακές πληρωμές σε γιουαν. Το μικρό μερίδιο του νομίσματος στις διεθνείς πληρωμές — μόλις 2 τοις εκατό — σημαίνει ότι τα Cips απέχουν πολύ από την πρόκληση του Swift. Το δολάριο ΗΠΑ παραμένει κυρίαρχο στις παγκόσμιες πληρωμές με μερίδιο περίπου 40%.

Η Ρωσία, έχει δημιουργήσει τη δική της τοπική εναλλακτική, το SPFS. Η ρωσική κεντρική τράπεζα το δημιούργησε το 2014 στον απόηχο της εισβολής της στην Κριμαία. Υπάρχουν όμως μόνο 20 ξένες τράπεζες στο SPFS, πολύ λίγες για να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Αυτό συγκρίνεται με περισσότερα από 1.200 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών, που δραστηριοποιούνται στο Cips. Περισσότερες από 20 ρωσικές τράπεζες είναι ήδη συνδεδεμένες. Οι ψηφιακές πληρωμές μεταξύ των δύο χωρών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και ο διακανονισμός στο ρενμίνμπι, ο οποίος τετραπλασιάστηκε σχεδόν στο ένα πέμπτο του συνόλου του εμπορίου μεταξύ των δύο το 2020. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επενδύσει σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία, παρόλο που μείωσε την έκθεσή της στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ CIPS;

Με την υποστήριξη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), η Κίνα ξεκίνησε το σύστημα υπηρεσιών εκκαθάρισης και διακανονισμού CIPS το 2015 για να διεθνοποιήσει τη χρήση του γιουάν. Επιτρέπει στις παγκόσμιες τράπεζες να εκκαθαρίζουν τις διασυνοριακές συναλλαγές σε γιουάν απευθείας, αντί να κάνουν εκκαθάριση τραπεζών σε υπεράκτιους κόμβους γιουάν.

ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ CIPS;

Η CIPS επεξεργάστηκε περίπου 80 τρισεκατομμύρια γιουάν (12,68 τρισεκατομμύρια δολάρια) το 2021, αύξηση 75% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Jiefang Daily. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, η CIPS είπε ότι περίπου 1.280 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε 103 χώρες και περιοχές έχουν συνδεθεί στο σύστημα.

Περιλαμβάνουν 30 τράπεζες στην Ιαπωνία, 23 τράπεζες στη Ρωσία και 31 τράπεζες από αφρικανικά έθνη που λαμβάνουν κεφάλαια γιουάν μέσω έργων υποδομής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road του Πεκίνου, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Nikkei το 2019.

Η CIPS μετρά πολλές ξένες τράπεζες ως μετόχους, συμπεριλαμβανομένων των HSBC, Standard Chartered, Bank of East Asia, DBS Bank, Citi, Australia and New Zealand Banking Group και BNP Paribas, σύμφωνα με στοιχεία του Qichacha, ενός παρόχου πληροφοριών που χρησιμοποιεί επίσημες πηγές εγγραφής εταιρειών.

ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΤΟ CIPS

Προς το παρόν, το CIPS εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο SWIFT για διασυνοριακή ανταλλαγή οικονομικών μηνυμάτων, αλλά έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ανεξάρτητα και να έχει τη δική του απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Για τις κινεζικές τράπεζες και εταιρείες, το CIPS μπορεί να χρησιμεύσει ως σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων χωρίς τον κίνδυνο να εκτεθούν πληροφορίες συναλλαγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η BOC International σε έκθεσή της το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή