Έχοντας ελάχιστες στηρίξεις και με την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε και τα επίπεδα των 870 μονάδων, με τη βουτιά των άνω των 25 μονάδων που σημείωσε και σήμερα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 2,82% στις 866,48 μονάδες, με τον τζίρο να κλείνει στα επίπεδα των 108 εκατ. ευρώ. Έτσι σήμερα το ΧΑ έχασε την περιοχή των 888 μονάδων, το οποίο ήταν και το τελευταίο επίπεδο πριν ο Δείκτης δοκιμάσει τις 865 μονάδες. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το επίπεδο των 888 μονάδων δοκιμάστηκε άλλη μια φορά κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης, όταν και ανακοινώθηκε η εισβολή των Ρώσων.

Κρας τεστ

Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι η αντοχή της αγοράς τις επόμενες συνεδριάσεις θα κριθεί εάν διαφανεί ότι η γεωπολιτική κρίση συντηρηθεί επί μακρόν και ποια μορφή θα λάβουν οι αναταράξεις που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής το αρνητικό σενάριο έχει περισσότερες πιθανότητες, αν και τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ο βασικός και όπως όλα δείχνουν ο μοναδικός λόγος της μεγάλης πτώσης των αγορών, όχι μόνο του ΧΑ αλλά και των ευρωπαϊκών, είναι οι προεκτάσεις πλέον των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας. Και σε μια ευάλωτη οικονομία όπως η ελληνική, η επίδραση μάλλον θα αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της.

Βέβαια, αυτό που έχει σημασία, και όπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιταχύνει τα προγράμματα στήριξης της οικονομίας, ώστε να μειώσει τον αντίκτυπο των αναταράξεων. Ήδη η Ελλάδα απέσπασε τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της για το πρώτο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που υπέβαλε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Έτσι, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης του “Ελλάδα 2.0″.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 8,19%, με την Alpha Bank και την Coca Cola να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 6%. Ισχυρή ήταν η πτώση σε Εθνική, Σαράντη, Aegean, Eurobank, Λάμδα, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Motor Oil.

Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest και ΟΤΕ, ενώ ο ΟΠΑΠ σημείωσε κέρδη 1,62%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες