Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα Τρίτη, με το αμερικανικό αργό να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014,σπάζοντας το φράγμα των 100 δολαρίων, στη σκιά της προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς το Κίεβο.

Την περασμένη Πέμπτη, το Brent έφτασε στα 105,79 δολάρια το βαρέλι, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Κινητήρια δύναμη για την εκτόξευση των τιμών ο φόβος για διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό, σε μία ήδη σφιχτή αγορά πετρελαίου, καθώς η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI σημείωσαν άλμα 5,7% στα 101,17 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent ενισχύθηκε σήμερα 6,3% στα 104,16 δολάρια το βαρέλι.

Χθες ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αλλά μέχρι στιγμής είναι η μόνη χώρα που στοχεύει άμεσα στο ενεργειακό δυναμικό της Ρωσίας. Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ,  είναι τέτοιες που αφήνουν παράθυρο συνέχισης των συναλλαγών στο πεδίο της ενέργειας, γράφει το Reuters.

Αλλά οι αλυσιδωτές επιπτώσεις καθίστανται ήδη φανερές.

Σε σημερινό ενημερωτικό δελτίο της η JPMorgan επισημαίνει ότι  μεγάλοι ευρωπαίοι χρηματοδότες των οίκων εμπορευμάτων έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζουν τη χρηματοδότηση συναλλαγών και οι κινεζικές τράπεζες επίσης δείχνουν να υποχωρούν. Οι διαφορές στις τιμές του πετρελαίου αντανακλούν μια ξεκάθαρη απροθυμία για αγορά ρωσικού αργού, προσθέτει η JPMorgan.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές