Η Ρωσία είναι «εξαιρετικά πιθανό» να χρεοκοπήσει, εμφανίζοντας αδυναμία να πληρώσει το εξωτερικό της χρέος, και η οικονομία της θα καταγράψει διψήφια συρρίκνωση φέτος, μετά τις κυρώσεις της Δύσης, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF).

Το IIF εκτιμά ότι τα μισά από τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, η οποία τη Δευτέρα αύξησε τα επιτόκια και εισήγαγε ορισμένους ελέγχους κεφαλαίων, διατηρούνται σε χώρες που έχουν επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, συρρικνώνοντας σοβαρά τη δύναμη πυρός που έχουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να στηρίξουν τη ρωσική οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στην προστασία των εγχώριων αποταμιευτών αφήνοντας τους ξένους επενδυτές «από τους τελευταίους στη λίστα».

«Εάν μείνουμε εδώ και αυτή (η κρίση) κλιμακωθεί, τότε είναι πιθανή η χρεοκοπία και η αναδιάρθρωση», είπε η Ελίνα Ριμπάκοβα, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του IIF στους δημοσιογράφους

Υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία είναι «εξαιρετικά πιθανή», αν και το σχετικά μικρό μέγεθος ξένων συμμετοχών — περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια — του ρωσικού χρέους θα περιόριζε τις επιπτώσεις.

Η Ριμπάκοβα υπογράμμισε επίσης ότι οι κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, είναι «οι πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε μια χώρα» ποτέ και μπορούν να βάλουν τη ρωσική οικονομία σε αδιέξοδο, με διψήφια συρρίκνωση φέτος και τον πληθωρισμό εκτινάσσεται επίσης κατά διψήφιο αριθμό.

Τόνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν αποσυρθεί από τις ρωσικές τράπεζες μόνο την Παρασκευή.

Στην προηγούμενη έκθεσή του, το IIF είπε ότι σε περίπτωση που οι μεγαλύτεροι δανειστές της Ρωσίας, η Sberbank και η VTB, αποσυρθούν από το SWIFT, αναμένουμε «μια θεμελιώδη αποσταθεροποίηση ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με βαθιές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή