Τα σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους που έχουν δεσμούς με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκονται σε κίνηση τα τελευταία 24ωρα καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζουν περαιτέρω κυρώσεις στην περιουσία τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία .

Δεδομένα που εξετάστηκαν από το CNBC από το Marine Traffic δείχνουν ότι τουλάχιστον τέσσερα τεράστια γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες έχουν κινηθεί προς το Μαυροβούνιο και τις Μαλδίβες. Σύμφωνα με το Nomad Capitalist, οι Μαλδίβες δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ.

Η περιουσία των στοχευμένων Ρώσων στελεχών είναι πιθανό να δεχθεί άλλο ένα χτύπημα, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας που θα στοχεύσει τα προσοδοφόρα περιουσιακά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των γιοτ και των πολυτελών κατοικιών. Η Γαλλία συντάσσει έναν κατάλογο με ακίνητα που ανήκουν σε Ρώσους ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων και γιοτ, που θα μπορούσαν να κατασχεθούν υπό τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτή την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουμε μια πολυμερή Διατλαντική ομάδα εργασίας για να εντοπίσουμε, να κυνηγήσουμε και να παγώσουμε τα περιουσιακά στοιχεία των ρωσικών εταιρειών και ολιγαρχών που έχουν υποστεί κυρώσεις – τα γιοτ τους, τα αρχοντικά τους και οποιαδήποτε άλλα παράνομα κέρδη που μπορούμε να βρούμε », αναφέρεται σε πρόσφατο tweet του Λευκού Οίκου .

Με αυτό, μερικοί από τους πλουσιότερους της Ρωσίας μεταφέρουν τα σκάφη τους σε άλλες τοποθεσίες, πιθανώς με την ελπίδα ότι μπορούν να αποφύγουν την κατάσχεση αυτών των αντικειμένων.

Ο Βαγκίτ Αλεκπέροφ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Lukoil με έδρα τη Ρωσία, ταξιδεύει με το γιοτ του στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με το Marine Traffic. Αναμένεται να φτάσει εκεί τις επόμενες ημέρες από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

Το γιοτ του Αλεκπέροφ είναι γνωστό ως Galactica Super Nova και, σύμφωνα με το Superyacht Fan, διαθέτει μια «πισίνα 6 μέτρων με γυάλινο πυθμένα με καταρράκτη. Και ένα ελικοδρόμιο, ένα ασανσέρ και ένα μεγάλο beach club.” Ο Αλεκπέροφ έχει καθαρή περιουσία λίγο κάτω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Το Μαυροβούνιο είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι το Μαυροβούνιο , το οποίο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008, θα συμμετάσχει με την ΕΕ στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Τουλάχιστον τρία γιοτ που ανήκουν σε άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους πλησιάζουν τις Μαλδίβες, μια μικρή χώρα που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Το νησιωτικό έθνος υπήρξε ένα hotspot για τουρίστες από τη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια . Ο υπουργός Τουρισμού των Μαλδίβων είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή