Τα σχέδια εξόδου από τη Ρωσία και τις επενδύσεις στην αγορά της που ανακοίνωσαν ήδη κάποιες εταιρείες, όπως η BP, και μεγάλοι παίκτες όπως το κρατικό fund της Νορβηγίας φαίνεται πως θα μείνουν στις ανακοινώσεις, χωρίς να μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά. Κι αυτό διότι η Μόσχα δρομολογεί τις διαδικασίες για να μπλοκάρει την πώληση assets στην εγχώρια αγορά από ξένους επενδυτές.

Ήταν κάτι που φοβόντουσαν οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνοντας πως τα σχέδια εξόδου των ξένων θεσμικών μπορεί να μην μπορούν πρακτικά να εφαρμοστούν με κίνδυνο να χάσουν τα χρήματα των επενδύσεων τους.

Πραγματικά, σε συνεδρίαση της ρωσικής κυβέρνησης σήμερα, ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ανακοίνωσε τη δρομολόγηση προσωρινής απαγόρευσης προς τους ξένους επενδυτές που θα θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα assets τους στην εγχώρια αγορά.

«Στις τωρινές συνθήκες των κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να λάβουν αποφάσεις όχι με βάση οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λάβουν αποφάσεις υπό πολιτική πίεση» σχολίασε χαρακτηριστικά, υπονοώντας πως οι ξένες εταιρείες οδηγούνται στην απόφαση αυτή για πολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους και όχι διότι θέλουν πραγματικά να εγκαταλείψουν την ρωσική αγορά. Όπως επεσήμανε, λοιπόν, προκειμένου να διευκολυνθούν(!) οι επιχειρήσεις να λάβουν καλά πληροφορημένες αποφάσεις, διαμορφώνεται ένα προεδρικό διάταγμα για το προσωρινό πάγωμα των πωλήσεων ρωσικών assets.

«Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί τις ξένες επιχειρήσεις ως εν δυνάμει συνέταιρους… και είναι ανοιχτή στο διάλογο με εποικοδομητικούς επενδυτές» τόνισε χαρακτηριστικά, κρατώντας έτσι ανοιχτό την πόρτα για την μελλοντική επιστροφή τους.

Όποιος μείνει… θα κερδίσει

«Ελπίζουμε πως όσοι επένδυσαν στη χώρα μας, θα συνεχίσουν να εργάζονται εδώ περαιτέρω» υποστήριξε εκφράζοντας την πεποίθηση πως η πίεση των κυρώσεων σταδιακά θα καταλαγιάσει και πως όσοι επενδυτές δεν αποσυρθούν από τη χώρα, αρνούμενοι να ενδώσουν στις πολιτικές πιέσεις, τελικά θα βγουν κερδισμένοι.

Θυμίζουμε πως στις ανακοινώσεις αποχώρησης εταιρειών ξεχωρίζει η ανακοίνωση από την BP της πώλησης του ύψους 20% μεριδίου που κατέχει στην πετρελαϊκή Rosneft και η δήλωση εξόδου της Shell από όλες τις δραστηριότητες και τα project της στη χώρα. Το ίδιο έπραξε και η νορβηγική Equinor. Αντιθέτως, η γαλλική TotalEnergies, αν και ανακοίνωσε σήμερα το πάγωμα της διάθεσης κεφαλαίων για νέα έργα στη Ρωσία, λόγω και των κυρώσεων, απέφυγε έντεχνα να ανακοινώσει την πλήρη έξοδο της από την Ρωσία. Το τελευταίο δεν διέφυγε της προσοχής των αναλυτών με αποτέλεσμα η εταιρεία να δεχτεί κριτική πως δεν ακολούθησε το… καλό παράδειγμα των ανταγωνιστών της.

Σε πτώση το ρούβλι

Τη Δευτέρα, το ρούβλι κατέρρευσε σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, η ρωσική κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% και το χρηματιστήριο της Μόσχας έκλεισε για όλη την ημέρα. Θα παραμείνει κλειστό και την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Η ευρωπαϊκή θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, Sberbank, βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN, καθώς οι αποταμιευτές έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η ρωσική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή