Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε 22 υψηλόβαθμα μέλη του στρατιωτικού προσωπικού της Λευκορωσίας, λόγω της εμπλοκής της Λευκορωσίας στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

“Η συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει υψηλό τίμημα. Με αυτά τα μέτρα, στοχεύουμε εκείνους στη Λευκορωσία που είναι συνεργοί στις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας και περιορίζουμε το εμπόριο σε ορισμένους βασικούς τομείς», δήλωσε ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Λευκορωσία υποστηρίζει τη ρωσική επέμβαση»

Το Συμβούλιο της ΕΕ τονίζει ότι η Λευκορωσία υποστηρίζει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας – μεταξύ άλλων – επιτρέποντας στη Ρωσία να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφός της, επιτρέποντας τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού και βαρέων όπλων, τανκ και στρατιωτικών οχημάτων, επιτρέποντας σε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της προς την Ουκρανία, παρέχοντας σημεία ανεφοδιασμού και αποθηκεύοντας ρωσικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο έδαφός της.

Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν πλέον για συνολικά 702 άτομα και 53 οντότητες στη Λευκορωσία και περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση για την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφος της ΕΕ.

Νέοι περιορισμοί

Επιπλέον, σε σχέση με τη Λευκορωσία, το Συμβούλιο εισήγαγε σήμερα περαιτέρω περιορισμούς στο εμπόριο αγαθών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την κατασκευή προϊόντων καπνού, ορυκτών καυσίμων, ασφαλτικών ουσιών και προϊόντων αέριων υδρογονανθράκων, προϊόντων χλωριούχου καλίου (ποτάσα), προϊόντων ξύλου, προϊόντα τσιμέντου, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και προϊόντα καουτσούκ. Επιβλήθηκαν επίσης περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης και ορισμένων προηγμένων αγαθών και τεχνολογίας που ενδέχεται να συμβάλουν στη στρατιωτική, τεχνολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη άμυνας και ασφάλειας της Λευκορωσίας, μαζί με περιορισμούς στην παροχή σχετικών υπηρεσιών.

Οι σημερινές αποφάσεις συμπληρώνουν το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος μετά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.