Μπορεί να διέκοψε την… πολεμική βουτιά του σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά η προσπάθεια αντίδρασης επισκιάστηκε από την επιφυλακτικότητα και την επιλεκτικότητα των αγοραστικών κινήσεων, με τον γενικό δείκτη να μην καταφέρνει να πάει πολύ… μακριά από τη ζώνη των 860 μονάδων.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,3% στις 854,62 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 85 εκατ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο ήμισυ από τα ύψη που βρέθηκε το προηγούμενο τριήμερο της πτώσης.

Ωθηση από τον ενεργειακό κλάδο

Η σημερινή αντίδραση, αν και βρέθηκε να απειλείται λίγο μετά τις 14:00, τελικά διεσώθη από τον ενεργειακό κυρίως κλάδο, ο οποίος άρχισε να αποτυπώνει τα θετικά της αύξησης των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Πέραν αυτού όμως, όπως διαφάνηκε, η αντίδραση δεν διέθετε τα ισχυρά ερείσματα που χρειάζεται μια αγορά για να ανατρέψει έστω και μερικώς την άκρως αρνητική εικόνα ενός τριημέρου που η πτώση ήταν κατακόρυφη και η συναλλακτική δραστηριότητα σημαντικά υψηλή. Άλλωστε, για να μπορέσουν να εμφανιστούν αυτά τα ερείσματα θα πρέπει έστω να υπάρξει μια εξομάλυνση του γεωπολιτικού ρίσκου, η οποία προς ώρας δεν διαφαίνεται στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο επόμενος στόχος

Πάντως, δεν έλειψαν και τα θετικά μηνύματα, ειδικά μετά τη χθεσινή αντοχή των 850 μονάδων. Το μήνυμα αυτό πέρασε και σε χαρτοφυλάκια που διατηρούν long θέσεις στη Λ. Αθηνών, και βλέπουν ότι μακροπρόθεσμα έχουν δημιουργηθεί ευκαιρίες αφενός τοποθετήσεων σε τίτλουν που υπόσχονται ισχυρές αποδόσεις και αφετέρου βελτίωσης των τιμών εισόδου σε ήδη υπάρχουσες θέσεις. Επομένος στόχος είναι να ανακτηθεί, τουλάχιστον μέχρι το αυριανό κλείσιμο της εβδομάδας, η τελευταία στήριξη των 860 μονάδων που οριοθετούσε την τετράμηνη πλαγιοανοδική φάση, έτσι ώστε να μειωθούν οι δικαιολογημένοι φόβοι για την επέλευση βαθύτερης διόρθωσης προς την περιοχή των 810.

Σύμφωνα με την Trader24, ιδανικά ο ΓΔ θα πρέπει να επανέλθει άμεσα τουλάχιστον πάνω από το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας, ήτοι πάνω από 870 μονάδες, καθώς έχει πλέον εισέλθει σε αρνητικό έδαφος, με τη διάσπαση να συνοδεύεται από την προαναφερθείσα πολύ υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα των 177 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν στο +6,65%, με τον Σαράντη να ακολουθεί με +5,67%. Ισχυρά ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, Μυτιληναίο, Aegean, ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Alpha Bank και Λάμδα, με τις απώλειες σε Jumbo, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να είναι ισχυρότερες. Η Coca Cola έχασε 3,56%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών