Οι κορυφαίες ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Toyota, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την παραγωγή τους στη Ρωσία, καθώς οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν την εισβολή της στην Ουκρανία, διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού, βαθαίνοντας την οικονομική απομόνωση της χώρας.

Η Toyota Motor ανακοίνωσε επίσης ότι οι εξαγωγές οχημάτων της στη Ρωσία σταμάτησαν επ’ αόριστον, ακολουθώντας τις ανάλογες αποφάσεις άλλων ιαπωνικών εταιρειών όπως Honda και Mazda.

Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν μπλοκάρει τη Ρωσία μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία, με κάποιες από αυτές να επισημαίνουν ότι θα εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους στη χώρα. Ωστόσο ορισμένες ιαπωνικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει μια πιο διφορούμενη στάση.

«Η Toyota παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας και ελπίζει για μια ασφαλή επιστροφή στην ειρήνη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η Toyota είναι η κορυφαία ιαπωνική μάρκα της Ρωσίας, η οποία παράγει περίπου 80.000 οχήματα στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο απασχολεί 2.000 άτομα προσωπικό.

Κι άλλες όμως εταιρείες αυτοκινήτων, όπως η Mercedes-Benz, η Ford και η BMW, σταμάτησαν επίσης να κατασκευάζουν και να εξάγουν αυτοκίνητα στη Ρωσία, ενώ οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, η MSC και η Maersk, ανέστειλαν τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη χώρα.

Η Maersk δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αποστολές τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στη Ρωσία κινδυνεύουν να καταστραφούν λόγω σημαντικών καθυστερήσεων σε λιμάνια και τελωνεία.

Διακόπτουν τις πτήσεις τους προς Ευρώπη

Η Japan Airlines και η ANA Holdings που χρησιμοποιούσαν κανονικά μέχρι σήμερα τον ρωσικό εναέριο χώρο για τις πτήσεις τους στην Ευρώπη, δήλωσαν ότι θα ακυρώσουν όλες τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη την Πέμπτη, ακολουθώντας άλλους αερομεταφορείς που ακύρωσαν ή τροποποίησαν τις πτήσεις μεταξύ Ευρώπης και βόρειας Ασίας.

Fitch- Moody’s: «Σκουπίδια» η ρωσική οικονομία

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας κατά έξι βαθμίδες στην κατηγορία «junk» προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s.

Οι οίκοι εκτιμούν ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Μόσχας, για την εισβολή στην Ουκρανία, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το χρέος της και πως θα αποδυναμώσουν την οικονομία της.

Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ρωσίας σε «Β» από «ΒΒΒ» και θέτει την αξιολόγηση σε «rating watch negative».

Η Moody’s ανέφερε πως υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ρωσίας σε «Β3» από «Baa3» επικαλούμενη τις σοβαρές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει χώρες της Δύσης στη Ρωσία, ενώ σημειώνει πως η αξιολόγηση παραμένει υπό εξέταση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως