Σχεδόν 8 δισ. χάθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, η οποία μειώθηκε στα επίπεδα των 61 δισ. μετά από μία βουτιά που ξεπέρασε το 11%, λόγω της σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Τελικά, από τη ζώνη των 930 μονάδων της προηγούμενης Παρασκευής, ο γενικός δείκτης έκλεισε σήμερα στις 821,74 μονάδες, με τον τζίρο μάλιστα στις τέσσερις από τις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σήμερα ανήλθε στα 107 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό του επιταχυνόμενου risk off που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η αύξηση του τζίρου στις έντονα πτωτικές ημέρες μαρτυρούν την αποστροφή κινδύνου που επικρατεί παγκοσμίως, λόγω των εξελίξεων στο Ρώσο-ουκρανικό μέτωπο. Και μπορεί το ΧΑΑ να έδειξε σημαντικές αντοχές από την έναρξη της νέας χρονιάς, όμως όταν η κατάσταση στις αγορές διεθνώς είναι τεταμένη, δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από το παγκόσμιο sell off.

Επίσης, η ελληνική αγορά δεν ενδείκνυται για αυτό που έχουν ανάγκη όλα τα χαρτοφυλάκια παγκοσμίως σήμερα: την ασφάλεια. Έτσι, από τις 950 μονάδες που βρισκόταν ο γενικός δείκτης το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, πλέον δοκιμάζει και το χαμηλότερο επίπεδο της συσσώρευσης του 2021.

Ζητούμενο πλέον είναι ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει τα επίπεδα των 850 μονάδων, αν δεν θέλει να δοκιμάσει τις 800 μονάδες. Ωστόσο, στην παρούσα, το θετικό σενάριο θα ήταν και μια σταθεροποίηση στο εύρος των 830-860 μονάδων, καθώς είναι προφανές ότι το πολυπαραγοντικό του θέματος, σε συνδυασμό με τις αντίρροπες δυνάμεις, αναζωπυρώνουν τη διστακτικότητα των επενδυτών, άρα και τη μεταβλητότητα στο ταμπλό.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Εθνική σημείωσε βουτιά σχεδόν 8%, με τις Alpha Bank, Aegean, Titan και Eurobank να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 6%. Ισχυρές ήταν και οι απώλειες σε Βιοχάλκο, Πειραιώς, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών