Διεύρυνε τις απώλειες του το ευρώ σήμερα οδεύοντας προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του εδώ και επτά χρόνια έναντι του ελβετικού φράγκου και με σημαντική υποχώρηση και έναντι έτερων διεθνών νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται.

Η οικονομία της Ευρώπης είναι η πιο ευάλωτη στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να επιταχύνουν τις πωλήσεις σε ευρώ μέσα στην εβδομάδα, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις της σύρραξης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Έτσι, η βουτιά του ευρώ έφτασε το 0,7% έναντι του ελβετικού φράγκου, ανεβάζοντας τις συνολικές του απώλειες για την εβδομάδα πάνω από το 3%. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη σε εβδομαδιαία βάση για την ισοτιμία από τον Ιανουάριο του 2015. Αυτή την ώρα η ισοτιμία βρίσκεται στα 1,008 φράγκα ανά ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Με 8,3% έτρεχε η ελληνική ανάπτυξη το 2021 – Ποια είναι η προοπτική για φέτος 

Αντίστοιχη είναι και η υποχώρηση του έναντι του δολαρίου που αγγίζει το 0,8%, πέφτοντας κάτω από το όριο του 1,10 για πρώτη φορά από το Μάιο του 2020. Με τον τρόπο αυτό οι συνολικές απώλειες για την εβδομάδα ξεπερνούν το 2,6%, ήτοι η μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020.

«Η επίθεση και οι κυρώσεις θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» σχολίασε σε έκθεση του το Eurasia Group, με αιχμή του δόρατος την εκτίναξη των ενεργειακών τιμών που θα ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Συγκεκριμένα εκτιμάται πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στον ανεπτυγμένο κόσμο θα μειωθούν κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, με την πίεση να είναι σαφώς πιο αισθητή στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω και της υψηλής εξάρτησης της από commodities από την Ρωσία, αλλά και την Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές