Ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και στη Λευκορωσία η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο κυρώσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός, που ιδρύθηκε το 2015 από την Κίνα, έχει κύριο σκοπό τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ασία. Αποτελεί de facto αντίβαρο στην επιρροή των δυτικών μέσω ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Με δεδομένη την κατάσταση στην Ουκρανία και «προς το συμφέρον της τράπεζας», αποφασίστηκε  «να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Η Ασιατική Τράπεζα, η οποία δεν καταδίκασε ρητά τη ρωσική εισβολή, μοιάζει να φοβάται ότι θα υποστεί συνέπειες λόγω των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και του Μινσκ.

Είναι «έτοιμη να υποστηρίξει τα (κράτη) μέλη (της) που πλήττονται από τον πόλεμο» στην Ουκρανία, πρόσθεσε χωρίς να κάνει άλλες διευκρινίσεις ο πιστωτικός θεσμός, που εδρεύει στο Πεκίνο.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του οργανισμού.

Η Ρωσία, ιδρυτικό μέλος της, διατηρεί έδρα στο ΔΣ. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχός της, μετά την Κίνα και την Ινδία.

Στη ρωσική επικράτεια, η τράπεζα χρηματοδοτούσε δύο έργα ύψους 800 εκατ. δολαρίων (725 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων στις Υποδομές έχει επίσης δώσει το πράσινο φως για δύο έργα στη Λευκορωσία, στους τομείς της υγείας και των μεταφορών.

Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν ομοβροντίες κυρώσεων για να παραλύσουν τον ρωσικό τραπεζικό τομέα και να πλήξουν το ρωσικό νόμισμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Αρκετές τράπεζες αποκλείστηκαν από τη διατραπεζική πλατφόρμα της SWIFT, βασικό μηχανισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα σε παγκόσμια κλίμακα που διευκολύνει τις μεταφορές κεφαλαίων.

Η Κίνα, η οποία δεν έχει καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και αρνείται τον όρο «εισβολή», εναντιώνεται στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Το Πεκίνο ωστόσο επιδεικνύει σύνεση, ώστε να μην προκαλέσει την οργή της Δύσης.

Η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης, η οποία έχει έδρα τη Σαγκάη και αποστολή παρόμοια με αυτή της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων στις Υποδομές, επίσης ανακοίνωσε πως «αναστέλλει κάθε νέα συναλλαγή με τη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή