Σε περισσότερο από 1 δισ. δολάρια αποτιμάται το κόστος για την ήδη πιεσμένη οικονομία της Τουρκίας από τις επιπτώσεις του πολέμου στην κλωστοϋφαντουργία και στον κάδο δερμάτινων ειδών της χώρας.

Οι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών και δερμάτινων ειδών της Κωνσταντινούπολης κάνουν λόγο για ακυρώσεις παραγγελιών ύψους 200 εκατ. δολαρίων μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου υπολογίζουν ότι περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κινδυνεύουν άμεσα μόνο για την κλωστοϋφαντουργία, εάν συνεχιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: O Eρντογάν κρύβεται – Γιατί η Τουρκία αποφεύγει μέτρα κατά της Ρωσίας 

Ο Μουσταφά Σενοτσάκ, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Δερμάτινων και Δερμάτινων Προϊόντων της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι οι παραγγελίες για «εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια και χιλιάδες δερμάτινα μπουφάν» έχουν ακυρωθεί.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν πέρσι πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τουρκικών εξαγωγών δερμάτινων ειδών και σχεδόν 3 δισ. δολάρια στο ανεπίσημο λεγόμενο «εμπόριο της βαλίτσας» (“suitcase trade”) με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη, την απευθείας αγορά και μεταφορά μικρών ποσοτήτων από μικρούς εμπόρους της Ρωσίας και γειτονικών χωρών.

Το πλήγμα αυτό ασκεί περαιτέρω πίεση στην οικονομία της Τουρκίας μετά τη νομισματική κρίση του Δεκεμβρίου και την επακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη. Η πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές επιβαρύνει το τουρκικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διογκώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και του αναμενόμενου πλήγματος στον τουρισμό φέτος.

Το τουρκικό εμπόριο με τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία έχει επίσης περιοριστεί λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, δήλωσαν στο Reuters επικεφαλής της βιομηχανίας.

Ταυτόχρονα, και πολωνοί πελάτες ζήτησαν να ακυρώσουν παραγγελίες, ενώ ορισμένοι Ρώσοι ζήτησαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες πριν από την εισβολή και την κατάρρευση του ρουβλίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ενδυμάτων, υφασμάτων και δέρματος της Τουρκίας ανήλθαν συνολικά σε 718 εκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία το 2021 και 308 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή