Η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν όχι μόνο θα διευρύνει την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να προωθήσει την ταχύτερη ανάπτυξη μειώνοντας τις οικονομικές και φυλετικές ανισότητες, υποστήριξε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Σε δηλώσεις σε ένα συνέδριο οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η Γέλεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσέγγιση που η ίδια έχει χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα οικονομικά από την πλευρά της προσφοράς», η οποία ενσωματώνει τα βασικά στοιχεία από την ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν «Build Back Better»: επενδύσεις στη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, υποδομές και υγειονομική περίθαλψη.

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, η Γέλεν είπε ότι οι υποτονικές προβλέψεις ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού σημαίνουν ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο.

«Αυτά τα γεγονότα υποδηλώνουν την ανάγκη για μια προσέγγιση πολιτικής που προωθεί τη μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των τόπων και των φυλών, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί την ταχύτερη συνολική ανάπτυξη», υπογράμμισε η Αμερικανίδα υπουργός.

Το νέο δόγμα

Είπε επίσης, ότι η σύγχρονη οικονομική αντίληψη της από την πλευρά της προσφοράς – μια νέα ανατροπή στον όρο της εποχής Ρέιγκαν που σχετίζεται με τα οικονομικά μειονεκτήματα που οδηγούνται από φορολογικές περικοπές – στοχεύει να επεκτείνει το αναπτυξιακό δυναμικό των ΗΠΑ μέσω επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, όπως περισσότερη χρηματοδότηση έρευνας, σε συνδυασμό με ένα διευρυμένο εργατικό δυναμικό, μέσω της καλύτερης εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης της παιδικής φροντίδας για την προσέλκυση περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Η Γέλεν εισήγαγε αυτή την ιδέα τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αντί όμως να ρέουν αυτά τα οφέλη σε έναν περιορισμένο αριθμό αναπτυσσόμενων πόλεων και πλούσιων κοινοτήτων, είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν θα εξασφαλίσουν ότι «οι μειονεκτούσες κοινότητες και οι φυλετικές ομάδες θα λαμβάνουν επαρκές μερίδιο επενδύσεων τόσο σε φυσικό όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο».

Υπερασπιζόμενη την άποψή της με ακαδημαϊκό τρόπο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Στάνφορντ, η Γέλεν επικαλέστηκε έρευνα της προέδρου της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, που δείχνει ότι η πιο δίκαιη πρόσβαση στις αγορές εργασίας τα τελευταία 30 χρόνια θα πρόσθετε 790 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως.

Ο ρόλος των γυναικών

Ανέφερε επίσης ένα έγγραφο από ερευνητές του Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 20% έως 40% της αύξησης της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ ανά άτομο από το 1960 έως το 2010 μπορεί να εξηγηθεί από τη συμπερίληψη των γυναικών και των φυλετικών μειονοτήτων σε επαγγέλματα υψηλής ειδίκευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως