Πράσινο φως άναψαν οι Βρυξέλλες στις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και παρουσίασε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τις νέες κλίμακες, τα αφορολόγητα και τις εκπτώσεις του φόρου ακινήτων που επιβαρύνει κάθε χρόνο περίπου 6.200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών και οι προσομοιώσεις βάσει των νέων αντικειμενικών αξιών και των σχεδιαζόμενων αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η νέα κλίμακα που θα περιλαμβάνει νέους μειωμένους συντελεστές και διευρυμένα κλιμάκια. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν στο υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο να απορροφήσουν την αύξηση των νέων τιμών ζώνης που εφαρμόζονται από 1η Ιανουαρίου 2022 αλλά και να μειώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ που παρουσιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες με παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα είτε μέσω επίσημης είτε μέσω άτυπης ενημέρωσης, δεν θα έχει διαφοροποιήσεις από το αρχικό σχέδιο που ανακοινώθηκε και όλες οι εξαγγελίες θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, οι βασικές αρχές του νέου ΕΝΦΙΑ συμφωνήθηκαν και έλαβαν την έγκριση των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο των συζητήσεων της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης ενώ υπάρχει ειδική αναφορά στην έκθεση της Επιτροπής που δόθηκε την περασμένη Τετάρτη στη δημοσιότητα σχετικά με τις αλλαγές που έρχονται και συμφωνήθηκαν.

Για την εφαρμογή των εκπτώσεων και των απαλλαγών που θα προβλέπει ο νέος νόμος και λόγω του ότι τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν πολύ νωρίτερα από τα καθιερωμένα και πολύ πριν υποβληθούν οι εφετινές φορολογικές δηλώσεις, οι υπολογισμοί για τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται στην περίπτωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή της πλήρους απαλλαγής θα γίνουν βάσει των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2020. Ερωτηματικό παραμένει εάν για το σκέλος των περιουσιακών κριτηρίων ληφθούν υπόψη οι νέες αντικειμενικές αξίες ή αυτές που ίσχυαν πέρυσι. Το πιθανότερο είναι και εδώ να ληφθεί μέριμνα και να υπολογιστούν τα περιουσιακά κριτήρια βάσει των παλαιών αντικειμενικών αξιών, διαφορετικά θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο αύξησής τους.

Πάντως, όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να υποβληθούν νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι, όμως αυτό εξαρτάται και από την ανταπόρκιση των φορέων να εκδώσουν και να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τις σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών, τις παρακρατήσεις φόρων κτλ.

Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που κλείδωσαν

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται μεταξύ άλλων επέκταση της έκπτωση φόρου κατά 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πέρυσι. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα (χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα), αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης. Επίσης, αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 400.000 ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση, ενώ αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

Σύμφωνα με τη νέα κλίμακα ΕΝΦΙΑ που θα περιληφθεί με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.050 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ πέρυσι επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ έως 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 2,8 ευρώ ανά τ.μ. από 3,7 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι, ενώ όσοι βρίσκονται σε τιμές ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ανά τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τ.μ. θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ ανά τ.μ. αντί για 4,5 και 6 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα πέρυσι.

Επίσης, μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

Όσον αφορά στον συμπληρωματικό φόρο, αυτός καταργείται για τα φυσικά πρόσωπα ενώ διατηρείται ως έχει για τα νομικά. Όμως, πλέον, σε μεμονωμένα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου συν ένα ποσοστό προσαύξησης με συγκεκριμένους συντελεστές.

Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Απριλίου και ο Φόρος θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις με την 1η να πρέπει να καταβληθεί τέλη Μαΐου και την τελευταία (10η) τέλη Φεβρουαρίου του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax