Τριήμερο ανάσα για τις πληρωμές είναι αυτό που ξεκινάει σήμερα για τα ξενοδοχεία ορεινών και ημιορεινών προορισμών.

Οι πληρότητες σχεδόν σε όλους τους προορισμούς είναι πάνω από το 80% καθώς οι περισσότερες κρατήσεις είχαν γίνει πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και εξέφραζαν την διάθεσή του κόσμου να ταξιδέψει καθώς υποχωρούσε και η απειλή της πανδημίας.

Όμως τα τελευταία τραγικά πολεμικά γεγονότα αλλά και το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα γκριζάρουν τις προοπτικές για τον κλάδο των ξενοδοχείων χειμερινών προορισμών που βλέπουν ότι μετά το τριήμερο της Αποκριάς οι κρατήσεις είναι μηδενικές. Οι κρατήσεις και το ενδιαφέρον για το επόμενο διάστημα μέχρι και το Πάσχα, έχουν «παγώσει».

Τόσο για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου όσο και για τις ημέρες του Πάσχα το ενδιαφέρον είναι μηδενικό και δεν μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν καλές κρατήσεις δεδομένης της ακρίβειας που φέρνει ο πόλεμος, αναφέρει στον ot.gr ο κ. Άγγελος Καλλίας, επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων, έφορος δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.

Πάντως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι ένα πάρα πολύ καλό τριήμερο για τις κρατήσεις μας, το τελευταίο μάλλον για τη φετινή σεζόν. Θα μας δώσει μια μεγάλη ανάσα για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις που έχουμε, σημειώνει ο κ. Καλλίας. Σε αρκετές περιοχές της χώρας οι πληρότητες φτάνουν στο 100% με τον μέσο όρο να κυμαίνεται γύρω στο 80%.

Δεδομένου όμως ότι ιδιαίτερη τουριστική κίνηση καταγράφηκε φέτος μόνο ορισμένα τριήμερα, η συνολική πληρότητα για όλη της σεζόν φτάνει μόλις στο 12-15% όταν άλλες πολύ καλές χρονιές πριν την πανδημία ήταν πάνω από 30%. Καταγράφεται δηλαδή μία πτώση στο μισό περίπου των «καλών εποχών». Και όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Καλλία με τις τιμές κράτησης να είναι στα επίπεδα του 2019 ενώ τα έξοδα των ξενοδοχείων λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους να έχουν εκτοξευθεί.

Ο κλάδος των ξενοδοχείων ορεινών περιοχών που αποτελεί το 11% περίπου τους ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας (1.106 ξενοδοχεία) σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) αναμένει ακόμη από την κυβέρνηση κάποια μέτρα στήριξης σε σχέση με το ενεργειακό κόστος καθώς τα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούν κυρίως πετρέλαιο για το οποίο δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη επιδότησης του κόστους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός