Η Ουκρανία θα εξυπηρετήσει το χρέος της εγκαίρως και πλήρως, καθώς έχει λάβει χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς που έσπευσαν να βοηθήσουν το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών στο Reuters. «Συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε το χρέος μας ακόμη και σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες», λέει χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανία πλήρωσε σχεδόν 698 εκατ. δολάρια στην εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Για την περίοδο από τον Μάρτιο-Δεκέμβριο η χώρα θα πρέπει να καταβάλει 3,7 δισ. δολάρια για να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Έχει εκδώσει τα «πολεμικά ομόλογα» που διαπραγματεύονται στην εγχώρια αγορά, αφού ο δανεισμός στις διεθνείς αγορές έγινε ακριβός. «Εργαζόμαστε για να μεγιστοποιήσουμε τη χρηματοδότηση και από τις δύο πηγές για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών του χρέους».

Η χρηματοδότηση από τη Δύση

Το Κίεβο αναμένει να λάβει 300 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 350 εκατ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα. Ήδη η αμερικανική κυβέρνηση της παρείχε 1 δισ. δολάρια ως εγγυήσεις δανείων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσει το αίτημα της Ουκρανίας για έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισ. δολαρίων. Η Ουκρανία έχει επίσης διαθέσιμα 2,2 δισ. δολάρια. «Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι χώρες της G7 και άλλες χώρες εταίροι ανακοίνωσαν την οικονομική τους υποστήριξη στην Ουκρανία και μέρος της έχει ήδη εκταμιευθεί», ανέφερε το υπουργείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή