Η crypto κοινότητα έχει συμβάλλει σημαντικά εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία με μια πραγματικά αξιοσημείωτη εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων. Αφού η Ουκρανία δημιούργησε επίσημα πορτοφόλια για να λαμβάνει τόσο bitcoin (BTC) όσο και ether (ETH), οι coiners δώρισαν περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκριτικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συζητά επί του παρόντος ένα πακέτο βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Περίπου 0,75% αυτού που οι ΗΠΑ συζητούν, ίσως, να δώσουν, έφτασε σχεδόν αμέσως – εν μέσω μιας συνεχιζόμενης εισβολής, χωρίς δεσμεύσεις – μέσω κρυπτογράφησης και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την αγορά προμηθειών για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Αυτό καθιστά τις δωρεές μέσω crypto, δολάριο προς δολάριο, σημαντικά πιο χρήσιμες από τα αμερικανικά κεφάλαια που θα φτάσουν … κάποια στιγμή.

Υπήρξε, ωστόσο, τουλάχιστον μια σκοτεινή πλευρά στο παρόν εγχείρημα, με τη μορφή μιας προφανής επίδειξης ωμής και ανήθικης απληστίας από τους κακόφημους καιροσκόπους της κρυπτογράφησης. Την Τετάρτη, οι Ουκρανοί διοργανωτές αυτής της προσπάθειας, ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν airdrop σε όσους είχαν κάνει δωρεές, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης. (Το airdrop είναι μια μη ζητηθείσα διανομή ενός token ή crypto, συνήθως δωρεάν, σε πολλά πορτοφόλια.)

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν μια μαζική αύξηση των μικρών δωρεών προς τα πορτοφόλια της Ουκρανίας που, από μερικές εκατοντάδες δωρητές την ώρα αυξήθηκε σε αρκετές χιλιάδες. Ενώ αυτό μοιάζει επιφανειακά με ένα κύμα γενναιοδωρίας, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Αντιθέτως, η αύξηση αυτή φαίνεται να αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό μια προσπάθεια “να παίξουν το παιχνίδι του airdrop”. Οι περισσότερες φαίνεται να ήταν μικρές δωρεές ETH αξίας μικρότερης των 30 δολαρίων και πάνω από το 20% προήλθε από νέα πορτοφόλια που δημιουργήθηκαν μόνο για τις δωρεές.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι νέοι δωρητές ήλπιζαν να κάνουν μια ελάχιστη δωρεά και να πάρουν ως αντάλλαγμα tokens που θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να αξίζουν περισσότερο από τις δωρεές. Η δημιουργία εντελώς νέων πορτοφολιών υποδηλώνει περαιτέρω μια λεγόμενη επίθεση Sybil, χρήστες, δηλαδή, που προσποιούνται ότι είναι πολλά άτομα, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν το airdrop περισσότερες από μία φορές.

Ίσως, εν μέρει, λόγω της απόπειρας της επίθεσης Sybil, ο υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το airdrop ακυρώνεται, ενώ υπήρξε αναφορά για την έκδοση NFTs, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτά θα είναι κάποιο airdrop ή μια ξεχωριστή προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα