Σε συμφωνία για πρόσθετες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων σε Ρωσία και Λευκορωσία κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, χαιρετίζοντας την απόφαση, με το νέο πακέτο μέτρων επιβάλλονται κυρώσεις σε 160 άτομα ενώ διασφαλίζουν ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν μπορούν να παρακαμφθούν, μεταξύ άλλων μέσω της Λευκορωσίας.

SWIFT και crypto

Για τη Λευκορωσία, τα μέτρα εισάγουν απαγορεύσεις όσον αφορά το σύστημα SWIFT παρόμοιες με αυτές που επιβλήθηκαν στο ρωσικό καθεστώς, ενώ καθίσταται σαφές ότι τα περιουσιακά στοιχεία σε crypto συμπεριλαμβάνονται στις «κινητές αξίες». Παράλληλα, διευρύνονται ακόμα περισσότεροι οι οικονομικοί περιορισμοί, που πλέον ευθυγραμμίζονται με τα ήδη ισχύοντα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, τα συμφωνηθέντα μέτρα θα:

-Περιορίσουν την παροχή υπηρεσιών SWIFT στη Belagroprombank, στην Bank Dabrabyt και στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, καθώς και στις θυγατρικές τους στη Λευκορωσία.

-Απαγορεύσουν τις συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία.

-Απαγορεύσουν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και την παροχή υπηρεσιών σε σχέση με μετοχές κρατικών φορέων της Λευκορωσίας σε τόπους διαπραγμάτευσης της ΕΕ από τις 12 Απριλίου 2022.

-Περιορίσουν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές εισροές από τη Λευκορωσία στην ΕΕ, απαγορεύοντας την αποδοχή καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από υπηκόους ή κατοίκους Λευκορωσίας, την τήρηση λογαριασμών Λευκορώσων πελατών από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων της ΕΕ, καθώς και την πώληση τίτλων σε ευρώ σε Λευκορώσους πελάτες.

-Απαγορεύσουν την παροχή τραπεζογραμματίων σε ευρώ στη Λευκορωσία.

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Για τη Ρωσία, η τροπολογία εισάγει νέους περιορισμούς στην εξαγωγή τεχνολογίας θαλάσσιας πλοήγησης και ραδιοεπικοινωνιών, προσθέτει τον ρωσικό νηογνώμονα στον κατάλογο των κρατικών επιχειρήσεων που υπόκεινται σε περιορισμούς χρηματοδότησης και εισάγει την υποχρέωση προηγούμενης ανταλλαγής πληροφοριών για τις εξαγωγές εξοπλισμού που αφορούν την ασφάλεια στη θάλασσα.

Τέλος, η ΕΕ επιβεβαίωσε την κοινή αντίληψη ότι δάνεια και πιστώσεις μπορούν να παρασχεθούν με κάθε μέσο, ​​συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων σε crypto, καθώς και διευκρίνισε περαιτέρω την έννοια των «κινητών αξιογράφων», ώστε να συμπεριληφθούν σαφώς τα στοιχεία σε crypto και να διασφαλιστεί έτσι η σωστή εφαρμογή των περιορισμών που ισχύουν.

Οι νέες κυρώσεις θίγουν 160 άτομα που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων ολιγαρχών και κρατικών αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Κομισιόν, περιλαμβάνονται:

– 14 ολιγάρχες και εξέχοντες επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς παρέχοντας σημαντική πηγή εσόδων στη Ρωσική Ομοσπονδία -ιδίως στους κλάδους της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής βιομηχανίας- καθώς και μέλη των οικογενειών τους.

– 146 μέλη του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία επικύρωσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις της «Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ισχύουν πλέον για συνολικά 862 φυσικά πρόσωπα και 53 οντότητες.

Ποιοι ολιγάρχες βρίσκονται στο στόχαστρο

Ο Μιχαήλ Πολουμπογιαρίνοφ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού εθνικού αερομεταφορέα Aeroflot, προστέθηκε στη λίστα, μαζί με τον ολιγάρχη του άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο —που εκτιμήθηκε από το Forbes πέρυσι ως ο όγδοος πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας— και ο Ντμίτρι Πουμπουγιάνσκι, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της TMK, μιας εταιρείας που κατασκευάζει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Αντρέι Γκουριέγεφ, διευθύνων σύμβουλος της PhosAgro – του μεγαλύτερου παραγωγού λιπασμάτων με βάση τα φωσφορικά άλατα στην Ευρώπη – περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα, μαζί με τον Ντμίτρι Μαζέπιν, τον πλειοψηφικό μέτοχο της ανταγωνιστικής εταιρείας λιπασμάτων Uralchem.

Ο γιος του Μαζέπιν, Νικίτα – ο οποίος μέχρι την πρόσφατη απόλυσή του μετά την εισβολή της Ρωσίας ήταν οδηγός της Formula 1 για την ομάδα Haas, που χρηματοδοτείται από την εταιρεία του πατέρα του – ήταν ένα άλλο όνομα στη λίστα.

Οι Βρυξέλλες στοχεύουν επίσης στον ψηφιακό τομέα της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν κυρώσεις είναι ο Μιχαήλ Οσεγιέφσκι, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας Rostelecom, και ο Βλαντίμιρ Κιριένκο, διευθύνων σύμβουλος της VK, η οποία ελέγχει τις τρεις μεγαλύτερες ρωσικές πύλες κοινωνικής δικτύωσης. Ο Βαντίμ Μοσχκοβιτς, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του ομίλου ετερογενών προϊόντων τροφίμων και γεωργίας Rusagro, είναι ένα άλλο όνομα που περιλαμβάνεται στη λίστα κυρώσεων.

Η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Ντμίτρι Κόνοφ, διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας πετροχημικών Sibur, και 146 μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των αποσχισθεισών επαρχιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητες δημοκρατίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή