Στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις προστέθηκε σήμερα ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας.

Πρόκειται για την απόφαση της Ινδονησίας να περιορίσει τις εξαγωγές φοινικέλαιου, μια απόφαση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο αντίστοιχων άλλων χωρών, σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεών τους να εξασφαλίσουν για τις εσωτερικές ανάγκες κατανάλωσης ζωτικής σημασίας τρόφιμα.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Πώς η ρωσική εισβολή εκτίναξε σε επίπεδα ρεκόρ την τιμή του φοινικέλαιου

Η σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, την προμήθεια βρώσιμων ελαίων και τις εξαγωγές λιπασμάτων, εκτοξεύοντας τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Το φοινικέλαιο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο στον κόσμο και χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπισκότων, της μαργαρίνης, των απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και της σοκολάτας. Οι τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% φέτος και για πρώτη φορά έγινε το πιο ακριβό φυτικό έλαιο μεταξύ των τεσσάρων ευρύτερα εμπορεύσιμων (τα άλλα τρία είναι το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο).

Ο υπουργός Εμπορίου της Ινδονησίας εξήγησε ότι οι περιορισμοί των εξαγωγών στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τιμές μαγειρικού λαδιού παραμένουν προσιτές για τους καταναλωτές στη χώρα του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φοινικέλαιου της Μαλαισίας αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό μετά την ανακοίνωση της Ινδονησίας, ενώ οι τιμές του σογιέλαιου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 14 ετών.

Ακόμη, οι τιμές του σογιέλαιου έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40% φέτος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές βρώσιμων ελαίων. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι και οι δύο κύριες παραγωγοί χώρες ηλιέλαιου και αντιπροσωπεύουν από κοινού σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών, αφήνοντας μεγάλους καταναλωτές όπως η Ινδία να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στο φοινικέλαιο και στο σογιέλαιο.

Σιτάρι

Οι επιπτώσεις είναι άμεσες από την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές για ένα ευρύ φάσμα αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του κριθαριού, της ζάχαρης και του κρέατος μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πόλεμος, εκτός του ότι διακόπτει τις αποστολές προϊόντων από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, θέτει επιπλέον σε κίνδυνο τις προοπτικές για συγκομιδή καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται και οι εισροές περιορίζονται εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του φυσικού αερίου, που είναι πρωταρχικό για την παραγωγή πολλών προϊόντων.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 20,7%, σύμφωνα με τον FAO, ενώ πολλά εμπορεύματα συνέχισαν το ράλι ανόδου στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Η εισβολή στην Ουκρανία και η παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο έχουν ανέβει περίπου 60% μέχρι στιγμής φέτος, με ορατό τον κίνδυνο εκτόξευσης των τιμών βασικών τροφίμων, όπως το ψωμί.

Η απώλεια δύο μεγάλων εξαγωγέων -Ουκρανία και Ρωσία- που αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών επιδεινώθηκε από την είδηση ​​ότι η κατάσταση της καλλιέργειας σιταριού στον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, την Κίνα, μπορεί να είναι η «χειρότερη στην ιστορία» σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της χώρας.

Οι κακές συνθήκες καλλιέργειας σε περιοχές των ΗΠΑ που πλήττονται από την ξηρασία φαίνεται ότι θα περιορίσουν περαιτέρω την παγκόσμια παραγωγή.

Η Σερβία ανακοίνωσε, επίσης, σήμερα ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, αλεύρου και μαγειρικού λαδιού από αύριο Πέμπτη για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών, ενώ η Ουγγαρία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές σιτηρών την περασμένη εβδομάδα.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα αποθέματα σιτηρών της και ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές έως ότου καλύψει το πλάνο της.

Η δυνατότητα προμήθειας από τη Ρουμανία, επίσης σημαντικό εξαγωγέα σιτηρών, που ακόμη δεν έχει ανακοινώσει αναστολή εξαγωγών, περιορίζεται, καθώς οι διεθνείς αγοραστές στρέφονται εκεί αναζητώντας εναλλακτική προς τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών απειλείται και από την πίεση που ασκείται στην παραγωγή λιπασμάτων λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου.

Η Yara ένας από τους κολοσσούς στην παρασκευή λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι περιορίζει την παραγωγή αμμωνίας και ουρίας στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή