Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ανάλογη αντίδραση της Βρετανίας και η ανακοίνωση από την ΕΕ ότι θα μειώσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, επιτείνουν τους κλυδωνισμούς στην ενεργειακή αγορά.

Η τιμή του πετρελαίου διατηρείται σε ανοδική τροχιά, ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται στην αγορά των commodities εν γένει, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την πυροδότηση επισιτιστικής κρίσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 2,91 δολ. ή 2,27%, στα 130,89 δολ. το βαρέλι το πρώι, μετά από άλμα 3,9% την προηγούμενη ημέρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 2,34 δολ. ή 1,89%, στα 126,04 δολ. το βαρέλι, μετά από άνοδο 3,6% την Τρίτη.

Εμπάργκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε την Τρίτη άμεση απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και άλλης ενέργειας και η Βρετανία δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2022 ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους, ως απάντηση στην εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή επειδή η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Η ΕΕ εισήγαγε το 45% των συνολικών της εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2021.

Η Shell (SHEL.L) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό και θα καταργήσει σταδιακά τη συμμετοχή της σε όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, καθιστώντας μία από τις πρώτες μεγάλες δυτικές εταιρείες πετρελαίου που εγκαταλείπει εντελώς τη Ρωσία.

Στα αζήτητα το ρωσικό πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι περισσότερο από το μισό ρωσικό πετρέλαιο που εξάγεται από λιμάνια παρέμεινε απούλητο, ενώ η JP Morgan υπολόγισε ότι περίπου το 70% του ρωσικού θαλάσσιου πετρελαίου δυσκολευόταν να βρει αγοραστές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% από τότε που η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, ξεκίνησε αυτό που αποκάλεσε μια «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Εκτινάχθηκαν τη Δευτέρα στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2008, με το Brent να φτάνει τα 139,13 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 130,50 δολάρια.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι τιμές του αργού Brent θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 175 δολάρια ανά βαρέλι τους επόμενους μήνες, εάν τα δύο τρίτα των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας περιοριστούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία , με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Η απώλεια 2 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα από τα 6 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα θαλάσσιου αργού πετρελαίου και εξαγωγών προϊόντων της Ρωσίας πιθανότατα θα έφερνε τις τιμές των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent στα 145 δολάρια/β. ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνηση μια δυνητικά μεγάλη πτώση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου που θα επανασχεδιάσει τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη», ανέφερε η τράπεζα, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου, η υψηλότερη παραγωγή του ΟΠΕΚ, αλλά και η άρση των κυρώσεων στο Ιράν θα αποτύχουν να καλύψουν το έλλειμμα εφοδιασμού.

Το ράλι των μετάλλων

Οι τιμές του αλουμινίου στο Λονδίνο εκτινάχθηκαν έως και 5,2% την Τετάρτη, καθώς η σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη και οι περαιτέρω κυρώσεις στον μεγάλο προμηθευτή Ρωσία προκάλεσαν προβλήματα στα logistics και απειλούν για μία ακόμα φορά να διαταράξουν την παγκόσμια προσφορά.

Το αλουμίνιο τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά 2,3% στα 3.577,5 δολάρια ο τόνος, στις 03:10 GMT.

Η Ρωσία, η οποία παράγει περίπου το 6% του παγκόσμιου αλουμινίου και καλύπτει σχεδόν το 10% των αναγκών της σε νικέλιο, είναι επίσης σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτεί την παραγωγή αλουμινίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, το LME ανέστειλε τη διαπραγμάτευση του νικελίου, μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών σε σε περισσότερα από 100.000 δολάρια ανά τόνο. Δεν προβλέπεται επανέναρξη της διαπραγμάτευσης νικελίου πριν από τις 11 Μαρτίου.

Ο χαλκός LME σημείωσε άνοδο 0,8% στα 10.291 δολάρια ο τόνος, ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 1,6% στα 2.536,5 δολάρια, ο ψευδάργυρος ήταν 1,2% υψηλότερος στα 4.186 δολάρια, ενώ ο κασσίτερος διολίσθησε 1,3% στα 48.000 δολάρια.

Το συμβόλαιο χαλκού με τις περισσότερες συναλλαγές Απριλίου στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης υποχώρησε 0,8% στα 72.920 γιουάν (11.545,46 δολάρια) ο τόνος.

Η ελληνική πρωτοβουλία

Ένα «Σχέδιο έξι Σημείων» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων που θα έχει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Όλες αυτές οι επιλογές πολιτικής αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά, οι οποίες, ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί σε έκτακτες περιπτώσεις στο παρελθόν σε άλλες αγορές για την εξισορρόπησή τους ή είναι ακόμη και τυπικά χαρακτηριστικά σε ορισμένες αγορές. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι ασυνήθιστοι καιροί απαιτούν ασυνήθιστα μέτρα. Αυτές οι ενέργειες αποσκοπούν μόνο στην προστασία της εύρυθμης λειτουργίας της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται υπό σημαντική πίεση μετά την ολοένα και βαθύτερη σύγκρουση στην Ουκρανία με σοβαρές παρενέργειες και στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φυσικό αέριο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, όπως από το πρωί είχε γράψει ο ΟΤ.

Διαβάστε περισσότερα: Το «Σχέδιο των 6 Σημείων» από τον Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές