«Πλήρες μέλος» του υπό διαμόρφωση Οικονομικού Πλαισίου Ινδο-Ειρηνικού επιθυμεί να καταστεί η Ταϊβάν, σύμφωνα με ανώτερο υπουργό του νησιωτικού κράτους, ο οποίος δήλωσε ότι η Ταϊπέι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και κρίσιμος κρίκος της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα να δεσμεύσει περισσότερους πόρους όσον αφορά τη διπλωματία και την ασφάλεια για τον Ινδο-Ειρηνικό, για να απωθήσει αυτό που θεωρεί ως προσπάθεια της Κίνας να δημιουργήσει μια περιφερειακή σφαίρα επιρροής και να μετατραπεί στην ισχυρότερη δύναμη στον κόσμο.

Το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού

Η δωδεκασέλιδη επισκόπηση στρατηγικής επαναλαμβάνει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν αυτό που αποκαλούν Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού στις αρχές του 2022, μια πρωτοβουλία που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καλύψει τουλάχιστον εν μέρει ένα μεγάλο κενό όσον αφορά την αμερικανική παρουσία στην περιοχή που προκλήθηκε το 2017, όταν ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το έως τότε ισχύον εμπορικό πλαίσιο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Brookings, ένα αμερικανικό think-tank, ο επικεφαλής εμπορικός διαπραγματευτής της Ταϊβάν Τζον Ντενγκ είπε ότι η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν αποτελεί έναν αξιόπιστο και σταθερό εταίρο τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

«Η Ταϊβάν είναι πολύ πρόθυμη να υποστηρίξει το Αμερικανικό Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού», είπε.

Ο επικεφαλής εμπορικός διαπραγματευτής της Ταϊβάν, Τζον Ντενγκ

«Θα ήθελα να προτρέψω την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ελπίζω ότι όλο το κοινό που συμμετέχει στο σεμινάριο σήμερα μπορεί να μας βοηθήσει να μεταφέρουμε αυτό το μήνυμα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ότι η Ταϊβάν θα ήθελε να είναι πλήρες μέλος αυτού του πλαισίου».

Η συνεργασία της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ της Ταϊβάν, ενός μεγάλου παραγωγού ημιαγωγών, και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο, πρόσθεσε ο Ντενγκ.

Βέβαιη η αντίδραση του Πεκίνου

Η Κίνα, η θεωρεί την Ταϊβάν έδαφός της, έχει καταδικάσει τις κινήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-ειρηνικού, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον δημιουργεί ένα «κλειστό κλαμπ».

Οποιαδήποτε συμμετοχή της Ταϊβάν στο υπό διαμόρφωση οικονομικό πλαίσιο πιθανότατα θα επιδεινώσει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, με το Πεκίνο να εξοργίζεται από οποιαδήποτε ένδειξη υποστήριξης της Ουάσινγκτον προς το νησιωτικό κράτος.

Ο Ντενγκ είπε ότι η Κίνα έχει αξιοποιήσει επιδοτήσεις και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές για να ενισχύσει την οικονομική της δύναμη τα τελευταία χρόνια, κάτι που το Πεκίνο αρνείται συστηματικά.

«Οι πολιτικές και στρατιωτικές φιλοδοξίες της Κίνας επιτρέπουν στον κόσμο να καταλάβει ότι αποτελούν απειλή για την παγκόσμια τάξη», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ