Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλησιάζοντας στο τέλος μια ιδιαίτερα ευμετάβλητης εβδομάδας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 υποχώρησε κατά 1,8% στις 427 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα χρηματιστήρια να κλείνουν στο κόκκινο και με το κλάδο των αυτοκινήτων να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες που διαμορφώθηκαν στο 4,8%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με απώλειες 2,93% στις 13.442 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 2,83% στις 6.207 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 προσγειώθηκε στις 7.100 μονάδες μειωμένος κατά 1,27%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια απροσδόκητη κίνηση επιτάχυνε τα σχέδια μείωσης της μεγάλης ρευστότητας στην αγορά, επικαλούμενη τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που τον χαρακτήρισε ορόσημο για την Ευρώπη. Η ΕΚΤ χτυπά ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό καμπανάκι για τον πληθωρισμό λόγω της κατάστασης, που έχει φτάσει σχεδόν το 6% πλέον στην ευρωζώνη.

Η αμερικανική κεφαλαιαγορά επέστρεψε στην πτωτική της πορεία την Πέμπτη, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας παρουσίασαν πολύ μικρή πρόοδο σε βασικά ζητήματα και οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν και πάλι υψηλότερα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να μπορέσουν να εκτιμήσουν πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, που οδηγεί σε άνοδο τις τιμές των εμπορευμάτων, στρέφει σε επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται ασφαλή καταφύγιο, ενώ τροφοδοτεί τις πωλήσεις μετοχών.

Στα εταρικά νέα της ημέρας η Hugo Boss ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματά της,  η Credit Suisse δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της και η Deutsche Bank παρουσίασε το Investor Deep Dive της.

Την καλύτερη απόδοση από τις μετοχές που απαρτίζουν τον Stoxx 600 κατέγραψε η ​​γερμανική εταιρεία χημικών K+S , που έκλεισε με κέρδη 10% καθώς ανακοίνωσε αύξηση κερδών το τέταρτο τρίμηνο και ξεπέρασε τις προβλέψεις για το μέρισμα που θα διανείμει.Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η βρετανική εταιρεία κατασκευής κατοικιών Persimmon που υποχώρησε κατά 9%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικές πιέσεις

Σε πτωτική τροχιά επανήλθε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι οποίες κινούνται στον ρυθμό των εξελίξεων από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 803,47 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,37%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 828,79 μονάδες (+0,71%) και κατώτερη τιμή στις 802,29 μονάδες (-2,51%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές