Μια μόνο ημέρα κράτησε το ράλι στη Wall Street, και η αμερικανική κεφαλαιαγορά επέστρεψε στην πτωτική της πορεία την Πέμπτη, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας παρουσίασαν πολύ μικρή πρόοδο σε βασικά ζητήματα και οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν και πάλι υψηλότερα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε περίπου 370 μονάδες, ή 1,2%. Ο S&P 500 έχασε 1,1% και ο Nasdaq Composite κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,4%.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν, καταγράφοντας ελάχιστη πρόοδο σε θέματα όπως η κατάπαυση του πυρός ή η ασφαλής διέλευση αμάχων που προσπαθούσαν να φύγουν από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Κλυδωνισμοί στο πετρέλαιο

Μια ημέρα αφότου το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχώρησε περισσότερο από 12%, ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ αναρριχήθηκε περίπου 4% σε περίπου 112 δολάρια. Το αργό πετρέλαιο Brent , το οποίο υποχώρησε 13% την Τετάρτη, σημείωσε άνοδο σχεδόν 5% την Πέμπτη στα 116 δολάρια.

Οι ενεργειακές μετοχές Chevron και Exxon Mobil σημείωσαν άνοδο 2,3% και 1,2% αντίστοιχα.

Άλλα εμπορεύματα που έχουν δει σημαντική άνοδο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που υποχώρησαν την Τετάρτη, κινούνται και πάλι ανοδικά την Πέμπτη.

Πληθωριστικός κίνδυνος

Στο 7,9% -νέο υψηλό 40ετίας- εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ρυθμό αύξησης 7,8% , εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης στο ουκρανικό και της εδραίωσης της πίεσης που δέχονται οι τιμές.

Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου ήταν ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της υποχώρησης της οικονομικής ανάπτυξης.

«Η κατάσταση του πληθωρισμού χειροτερεύει. Τα βασικά είδη των νοικοκυριών γίνονται όλο και πιο ακριβά. Και ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εξηγούν μεγάλο μέρος της ιστορίας, οι τιμές των τροφίμων και των κατοικιών ήταν επίσης βασικοί μοχλοί τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο John Leer, επικεφαλής οικονομολόγος της Morning Consult.

«Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα καταστήσει πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού. Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας συνεχίζουν να αυξάνονται, οι τιμές του σιταριού ξεπερνούν την οροφή και οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμένουν σε χάος», πρόσθεσε ο Leer.

Οι traders στάθμισαν επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χαλαρώσει τα μέτρα τόνωσης νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, εάν τα οικονομικά στοιχεία το επιτρέψουν.

Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια.

Το ράλι της Τετάρτης

Χθες, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικά κέρδη μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν και η άνοδος να τροφοδοτείται από την ελπίδα που καλλιεργείται για διπλωματική λύση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία.

Ο  Dow Jones ενισχύθηκε κατά 653 μονάδες, ή 2%, στις 33.286 μονάδες,καθώς υποστηρίχτηκε από τα κέρδη σε Salesforce, Nike και JPMorgan. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 2,6% και έκλεισε στις 4.278 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 3,6% στις 13.256 μονάδες

«Είναι κάπως χαρακτηριστικό ενός περιβάλλοντος υψηλής αστάθειας όπου μπορείτε να έχετε απλώς κακές ταλαντεύσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε η Liz Ann Sonders, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής Charles Schwab. «Ένα ράλι ανακούφισης είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς τι συνέβη στις αγορές. … Δεν με εκπλήσσει που βλέπω μια πολύ έντονη κίνηση αντίθετης τάσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street