Πτωτικά κινήθηκαν και την Πέμπτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μία ημέρα μετά τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων δύο ετών.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ρωσία, δια στόματος το υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις διεθνείς ενεργειακές συμβάσεις, περιόρισε τις ανησυχίες περί προβλημάτων στην αγορά.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι, μετά το ράλι των τελευταίων ημερών αρκετοί traders έσπευσαν να πουλήσουν για να κεφαλαιοποιήσουν μέρος των κερδών τους.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι οι τιμές θα ανέβουν περαιτέρω, αν ο πόλεμος κλιμακωθεί με αρκετούς να κάνουν λόγο για τιμές κοντά στα 200 δολάρια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως, προειδοποίησε ότι οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και τα 300 δολάρια αν επεκταθούν οι κυρώσεις της Δύσης προς τη Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι αγορές πετρελαίου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αστάθεια των τελευταίων δύο ετών, με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Απρίλιο του 2020, την Τετάρτη, μόλις λίγες ημέρες αφότου έφτασε στο υψηλό 14 ετών σε πάνω από 139 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα Πέμπτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent υποχώρησαν κατά 1,6%, κάτω από τα 110,60 δολάρια το βαρέλι, αφού κέρδισαν έως και 6,5% νωρίτερα στη συνεδρίαση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 2,4στα 106 δολάρια το βαρέλι.

«Νομίζω ότι ένα μέρος της πολεμικής αγωνίας βγαίνει από την αγορά», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης στο Again Capital στη Νέα Υόρκη. «Φτάσαμε τα 130 δολάρια δύο φορές αυτή την εβδομάδα. Οι άνθρωποι αρχίζουν να ρωτούν αν υπάρχει πραγματικά πάρα πολύ πρόβλημα εφοδιασμού. Υπάρχει ακόμη άφθονος ρωσικός εφοδιασμός», είπε.

Ρωγμές στο πετρελαϊκό καρτέλ

Ρωγμές παρατηρούνται στους κόλπους του ΟΠΕΚ, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διαφοροποιούνται από τη γραμμή που κρατούσε μέχρι σήμερα το πετρελαϊκό καρτέλ και να τάσσονται υπέρ της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου γρηγορότερα.

«Είμαστε υπέρ της αύξησης της παραγωγής και θα ενθαρρύνουμε τον ΟΠΕΚ να εξετάσει υψηλότερα επίπεδα παραγωγής», δήλωσε ο Γιούσεφ αλ-Οτάιμπα, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ουάσιγκτον, σε δήλωση την Τετάρτη, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Ενέργειας Suhail Al-Mazrouei εμφανίστηκε να μετριάζει το μήνυμα στο Twitter, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι προσηλωμένα στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+. Είχαν ήδη εμφανιστεί ενδείξεις ότι η πρόταση του πρέσβη θα βρισκόταν στο στόχαστρο έντονης κριτικής, καθώς ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ είπε στο Bloomberg ότι ο όμιλος παράγει ήδη αρκετό πετρέλαιο και αν παράξει περισσότερο θα μπορούσε να βλάψει την αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είχαν συμβουλευτεί άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ πριν ο πρεσβευτής κάνει τη δήλωσή του.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δεν είχε άμεση απάντηση. Αλλά η δήλωση φαίνεται πιθανό να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών του Κόλπου, παραδοσιακών συμμάχων που παρόλα αυτά έπεσαν σε μια σφοδρή διαμάχη πέρυσι.

Απρόθυμο καρτέλ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου και άλλων μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή γρηγορότερα, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών στα σχεδόν 140 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο οφείλεται σε γεωπολιτικές εντάσεις και όχι μια πραγματική έλλειψη εφοδιασμού.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ihsan Abdul Jabbar Ismaael, έμεινε σε αυτή τη γραμμή την Τετάρτη μετά τα σχόλια του πρεσβευτή των ΗΑΕ, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει πορεία.

«Πιστεύουμε ότι οι αυξήσεις που έχει ο ΟΠΕΚ+ είναι αρκετές για να καλύψουν τη ζήτηση», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Πρόσθετες εκδόσεις θα μπορούσαν πραγματικά να βλάψουν την αγορά».

Περισσότερο πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα για να χαλαρώσει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για τη γρήγορη μείωση της χρήσης πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, με φόντο την εκτόξευση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση.

«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το φυσικό αέριο, θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων [με στόχο] να μειώσουμε το πετρέλαιο άμεσα», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ στη διάσκεψη για την ενέργεια στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε, στις αγορές πετρελαίου, οι πιο δύσκολοι μήνες είναι οι καλοκαιρινοί, η λεγόμενη «εποχή οδήγησης», όταν η ζήτηση αυξάνεται, περίπου τον Ιούνιο-Ιούλιο, λόγω των αυξημένων μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ο IEA συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις διακοπές του εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές