Μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών εξετάζουν οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες παγκοσμίως, καθώς οι τιμές λιανικής της βενζίνης και του ντίζελ έχουν εκτοξευτεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις στρέφονται κυρίως προς την αύξηση των επιδοτήσεων ή τη μείωση των φόρων. Οι ΗΠΑ ωστόσο επιχειρούν να μειώσουν τις τιμές ρίχνοντας στην αγορά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να παρέμβει απευθείας στις αντλίες με μειώσεις φόρων ή άμεσες επιδοτήσεις.

Στην Ευρώπη

Δεν συμβαίνει το ίδιο παντού.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να ελαφρύνει το βάρος που προκαλεί η ραγδαία αύξηση των τιμών της βενζίνης.

Η Πορτογαλία θα μειώσει επίσης τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα καύσιμα από την Παρασκευή για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το Σαββατοκύριακο, πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα είχαν σπεύσει στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Άλλες χώρες σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις.

Στη Γαλλία, με τις προεδρικές εκλογές μόλις έναν μήνα μακριά, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλές τιμές καυσίμων, ενώ επεσήμανε ότι έχει ήδη δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια για να μετριάσει το κόστος της βενζίνης και της ηλεκτρικής ενέργειας.

A worker updates fuel prices at a Brazilian oil company Petrobras gas station in Brasilia, Brazil March 7, 2022. REUTERS/Adriano Machado

Βραζιλία, Τσεχία και Βρετανία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξετάζει επίσης ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ντίζελ και βενζίνης για να βοηθήσει τους καταναλωτές, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα O Estado de S. Paulo.

Η τσεχική κυβέρνηση θα καταργήσει την υποχρεωτική ανάμειξη βιοσυστατικών στα καύσιμα και θα καταργήσει, σύμφωνα με το Reuters, τα τέλη κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών.

Στη Βρετανία, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ότι μπορούν για να μετριάσουν τις αυξήσεις και να βοηθήσουν τους καταναλωτές.

«Το ποσό στήριξης των 12 δισεκατομμυρίων λιρών που έχουμε ήδη ανακοινώσει για να βοηθήσουμε (τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν) στο κόστος ζωής περιλαμβάνει πάγωμα των φόρων στα καύσιμα για δωδέκατη συνεχή χρονιά», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

«Χειρόφρενο»

Εν τω μεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως μείωση της χρήσης αυτοκινήτου ή ομαδική μετακίνηση με ΙΧ, καθώς και αύξηση της τηλεργασίας.

Η Goldman Sachs ανέφερε ότι αναμένει η ζήτηση να μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα – ή σχεδόν 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης – εάν οι τιμές αυξηθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή