Ράλι που δεν έχει προηγούμενο κάνουν οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα μετά το ράλι του αργού πετρελαίου ακόμη και πάνω από τα 130 δολάρια το βαρέλι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι αυξήσεις είναι καταιγιστικές όχι μόνο από μέρες σε μέρα αλλά και από ώρα σε ώρα, με την μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει πλέον τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πιάνει ή ξεπερνά το 1,5 ευρώ το λίτρο (!) σύμφωνα με τις ιστοσελίδες εμπόρων, ενόψει μάλιστα της νέας επερχόμενης βαρυχειμωνιάς.

Πρόκειται για αύξηση πάνω από 40% στην απλή αμόλυβδη από τις αρχές του έτους και για αύξηση 75% στο πετρέλαιο θέρμανσης σε σύγκριση με πέρσι. Παράγοντες των πρατηριούχων ανέφεραν μάλιστα ότι με το ρυθμό που κινείται η αγορά, οι τιμές της αμόλυβδης μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2,5 ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες, ειδικά εάν ο μαύρος χρυσός συνεχίσει το ράλι στις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται για εξέλιξη που δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά και ειδικά σε όσους χρειάζονται να μετακινούνται με αυτοκίνητο κάθε μέρα ή συχνά για να πάνε στη δουλειά τους ή σε άλλες υποχρεώσεις, ειδικά καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ο φόβος του κορωνοϊού που κάνει πολλούς να μην μπορούν ή να μην θέλουν να χρησιμοποιήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι αποκαλυπτικές. Σύμφωνα με αυτές η μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στην Αττική διαμορφώνονταν περίπου στα 2,030 το λίτρο με περίπου σε αυτά τα επίπεδα να βρίσκεται και η μέση πανελλαδική τιμή. Οι ίδιες εκτιμήσεις ανέφεραν στο Νομό Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων ήταν στα 2,020 ευρώ το λίτρο, ενώ στο Νομό Κυκλάδων ήταν μια κοντά στα 2,2 ευρώ το λίτρο. Πάνω από τα 1,8 ευρώ το λίτρο εμφανίζονται και οι μέσες τιμές του πετρελαίου κίνησης. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγάλες ανατιμήσεις και λόγω της αύξησης του κόστους των μεταφορικών που αναμένεται να περάσουν στη συνέχεια και στον καταναλωτή. Οι αυξήσεις στο ντίζελ κίνησης ξεπερνούν από τις αρχές του έτους το 54%.

Η κατάσταση σε Ευρώπη – ΗΠΑ

Η κατάσταση είναι παρόμοια και στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ όπου τα υγρά καύσιμα έχουν πάρει φωτιά. Οι τιμές της αμόλυβδης (E10) και του ντίζελ στα πρατήρια καυσίμων στη Γερμανία ξεπέρασαν τα 2 ευρώ ανά λίτρο για πρώτη φορά, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γερμανική Λέσχη Αυτοκινήτου (ADAC). Η εθνική μέση τιμή ανά λίτρο σημείωσε αύξηση 18 λεπτών του ευρώ μέσα σε έξι ημέρες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη τέτοια λέσχη της Γερμανίας. Ταυτόχρονα, η τιμή για ένα λίτρο ντίζελ εκτινάχθηκε ακόμη και κατά 28 λεπτά του ευρώ, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 2,03 ευρώ.

Μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις ΗΠΑ αν και εκεί οι τιμές των υγρών καυσίμων είναι πολύ χαμηλότερες από όσο στην Ευρώπη λόγω των χαμηλότερων φόρων. Η μέση τιμή στην αντλία για την αμόλυβδη έφτασε τα 4,173 $ ανά γαλόνι (3,785 λίτρα), το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, σύμφωνα με τη λέσχη αυτοκινήτου AAA.

Τα κρατικά στοιχεία που χρονολογούνται από το 1990 δείχνουν ότι οι τιμές δεν ήταν ποτέ υψηλότερες από ό,τι είναι τώρα αναφέρει το Reuters. Στην Καλιφόρνια, την πιο ακριβή πολιτεία των ΗΠΑ για τους οδηγούς, οι τιμές έχουν αυξηθεί στα 5,444 δολάρια το γαλόνι. Οι τιμές ρεκόρ των αντλιών αποτελούν σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, οι προσπάθειες του οποίου να περιορίσει το κόστος των καυσίμων και να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό είχαν μέχρι στιγμής λίγα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια