«Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι πιθανό να είναι μεγάλες. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ωστόσο, εκεί όπου οι κίνδυνοι έχουν σαφώς αυξηθεί είναι όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», εκτιμά η UBS σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι «η πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί λόγω των πρόσφατων γεγονότων».

Το πιο εμφανές αποτέλεσμα σε δεύτερο χρόνο είναι πόσο οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Το αργό πετρέλαιο Brent, το οποίο έκλεισε στα 96,8 δολάρια το βαρέλι μια ημέρα πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έφτασε σε ημερήσιο υψηλό στα 139,8 δολάρια στις 7 Μαρτίου.

Οι κυρώσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν άμεσα τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, με τις ΗΠΑ να απαγορεύουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, και το Ηνωμένο Βασίλειο να θέτει ως στόχο τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών έως το τέλος του 2022.

Ακόμη και πριν από αυτές τις εξελίξεις, οι προμήθειες είχαν επηρεαστεί έμμεσα και πολλοί αγοραστές έχουν αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο.

Στα 125 δολ. το Brent έως τον Ιούνιο

Η UBS εκτιμά ότι το αργό Brent θα κυμαίνεται στα 125 δολ./βαρέλι έως τον Ιούνιο, προτού υποχωρήσει σταδιακά στο υπόλοιπο του έτους, αν και υπάρχουν σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι. Σύμφωνα με την UBS, εάν οι τιμές του Brent παραμείνουν πάνω από 125 δολ./βαρέλι για περίπου έξι μήνες, θα μπορούσαν να περικόψουν έως και μισή ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος. Πάντως, εκτιμά ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αντιστραφεί η ευρύτερη ανάκαμψη από την πανδημία.

Μια άλλη βασική συνέπεια σε δεύτερο χρόνο, είναι οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και πώς αυτές θα επιδράσουν στη νομισματική πολιτική των κρατών. Η UBS αναμένει από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και πιστεύει ότι και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα κοιτάξουν πέρα από τα τρέχοντα γεγονότα.

Δείτε αναλυτικά την έκθεση της UBS:  ubs_GFM_Ukraine conflict_Key questions answered_10march2022

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή