Οι δύο κορυφαίοι προμηθευτές νέον της Ουκρανίας, οι οποίοι διαθέτουν το ήμισυ της παγκόσμιας προμήθειας του νέον, βασικού συστατικού για την κατασκευή ημιαγωγών, έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους λόγω του πολέμου, με σοβαρές επιπτώσεις για τις τιμές και την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.

Περίπου το 45%-54% του παγκόσμιου νέον που είναι κρίσιμο για τα λέιζερ που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τσιπ, προέρχεται από δύο ουκρανικές εταιρείες, την Ingas και την Cryoin, ενώ η Ουκρανία είναι βασικός προμηθευτής (άνω του 90%) των ΗΠΑ σε νέον για τη βιομηχανία μικροτσίπ. Σύμφωνα την εταιρεία έρευνας αγοράς Techcet, η παγκόσμια κατανάλωση νέον από τη βιομηχανία του κλάδου έφτασε τους περίπου 540 μετρικούς τόνους το 2021.

Την είδηση της αναστολής λειτουργίας των μονάδων επιβεβαίωσαν εκπρόσωποι των εταιρειών, με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: Ημιαγωγοί: «Περιορισμένος» ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής λένε οι κατασκευαστές

Ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης για την παγκόσμια παραγωγή τσιπ και μάλιστα σε μια περίοδο με παρατεταμένες ελλείψεις μετά την πανδημία είναι έντονος.

Καίριο πλήγμα

Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σχετικά με το ύψος των αποθεμάτων νέον που διατηρούν οι κατασκευαστές ημιαγωγών, η παραγωγή κινδυνεύει να δεχθεί καίριο πλήγμα, επισημαίνει ο Άντζελο Νίνο αναλυτής της CFRA. «Εάν τα αποθέματα εξαντληθούν μέχρι τον Απρίλιο και οι κατασκευαστές τσιπ δεν έχουν κλεισμένες παραγγελίες κλειδωμένες σε άλλες χώρες, αυτό πιθανότατα σημαίνει περαιτέρω περιορισμούς για την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού και αδυναμία παραγωγής του τελικού προϊόντος για πολλούς βασικούς πελάτες», προειδοποίησε ο αναλυτής.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Βαριά σκιά ρίχνει ο πόλεμος στην αγορά τεχνολογίας

Πριν από την εισβολή, η Ingas, που εδρεύει στη Μαριούπολη, παρήγαγε 15.000 – 20.000 κυβικά μέτρα νέον τον μήνα για εταιρείες στην Ταϊβάν, στην Κορέα, στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γερμανία, με περίπου το 75% να πηγαίνει στη βιομηχανία τσιπ, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας, Nikolay Avdzhy.

Η Cryoin, η οποία παρήγαγε περίπου 10.000 – 15.000 κυβικά μέτρα νέον τον μήνα και βρίσκεται στην Οδησσό, διέκοψε τη λειτουργία της στις 24 Φεβαρουαρίου, σύμφωνα με τη διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης Larissa Bondarenko.

Η ίδια είπε ότι η εταιρεία δεν θα ήταν σε θέση να εκπληρώσει παραγγελίες για 13.000 κυβικά μέτρα νέον τον Μάρτιο σε καθεστώς πολέμου. Άλλωστε, το ουκρανικό νέον είναι υποπροϊόν της ρωσικής βιομηχανίας  χάλυβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή