Ρώσοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να εισέλθουν και να πάρουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ουκρανικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας Energoatom, Πέτρο Κοτίν.

Ο Κοτίν ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είπαν στο ουκρανικό προσωπικό του εργοστασίου ότι η εγκατάσταση, μετά την κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό την προηγούμενη εβδομάδα, ανήκει πλέον στην κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom. Δέκα αξιωματούχοι της Rosatom, μεταξύ των οποίων δύο ανώτεροι μηχανικοί, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εισέλθουν στο εργοστάσιο και να πάρουν τον έλεγχο των εργασιών, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Πεντακόσιοι στρατιώτες με αυτόματα»

«Στην περιοχή (του εργοστασίου) υπάρχουν περίπου πεντακόσιοι Ρώσοι στρατιώτες με αυτόματα όπλα… το προσωπικό μας είναι σε εξαιρετικά κακή ψυχολογική κατάσταση», είπε ο Κοτίν.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις είχε εξελιχθεί σε θρίλερ και προς στιγμήν ξύπνησε μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Ευτυχώς στην πράξη δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που υπήρξαν για νέο πυρηνικό ατύχημα, ενώ οι Αμερικανοί διέψευσαν ότι η Ρωσία είχε εξαπολύσει επίθεση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της μονάδας.

Κίνδυνος για περιβαλλοντική καταστροφή

Η Ουκρανία είναι μια από τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά εργοστάσια που είχαν αναπτυχθεί την περίοδο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η Μόσχα σήμερα δεν θέλει ν’ αφήσει επ’ ουδενί στα χέρια του Κιέβου την πυρηνική ενέργεια, στο πλαίσιο της αποστρατιωτικοποίησης που ζητάει για την Ουκρανία.

Είναι μόνο μία από τις περιβαλλοντικές καταστροφές που μπορεί να προκαλέσει η απόφαση της Μόσχας να διεξαγάγει πόλεμο σε μια βαριά βιομηχανοποιημένη χώρα, ανέφερε πρόσφατα σε δημοσίευμα του το Politico.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα