
Στο πλαίσιο των μαζικών παγκόσμιων αντιδράσεων για την πόλεμο στην Ουκρανία η McDonald’s αποφάσισε ότι θα κλείσει προσωρινά και τα 850 καταστήματα της αλυσίδας στη Ρωσία. Εκτός από το τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος της εισβολής, η κίνηση αυτή βάζει μεταξύ άλλων οριστικό τέλος στη λεγόμενη άτυπη «οικονομική θεωρία των McDonald’s», σύμφωνα με την οποία η παγκοσμιοποίηση βοηθά τον κόσμο να αποφύγει τους πολέμους, αφού ποτέ μέχρι σήμερα δύο χώρες που είχαν McDonald’s στο έδαφός τους δεν πολέμησαν η μία την άλλη.
Μετά τη δεκαετία του 1990 όταν η Ρωσία έγινε πιο ανοικτή προς τη Δύση και ο Ψυχρός Πόλεμος άρχισε να φτάνει προς το τέλος του, δημιουργήθηκε η λεγόμενη θεωρία αποφυγής συγκρούσεων («Golden Arches Theory of Conflict Prevention», που διατυπώθηκε από τον οικονομολόγο Τόμας Φρίντμαν. Ο ίδιος είχε τότε υποστηρίξει ότι «Καμία από τις χώρες που έχουν και οι δύο McDonald’s δεν έχουν πολεμήσει ποτέ η μία εναντίον της άλλης».
Η με δόση χιούμορ αυτή θεωρία προσέφερε εκείνη την εποχή – αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν – μια εύπεπτη προσέγγιση για μια ευρύτερη πεποίθηση που είχε δημιουργηθεί, πως τα κοινά οικονομικά συμφέροντα και η αυξανόμενη παγκόσμια διασύνδεση θα υπερνικούσαν τους λόγους συγκρούσεων μεταξύ των εθνών.
Διαβάστε επίσης: MacDonald’s: Οι επενδυτές αδιαφορούν για τη μετοχή
«Το ερώτημα που τίθεται από το παράδειγμα των McDonald’s» είχε αναφέρει ο Friedman «είναι εάν υπάρχει ένα σημείο καμπής στο οποίο μια χώρα, με το να ενσωματώνεται στην παγκόσμια οικονομία, με το να γίνεται πιο ανοικτή στις ξένες επενδύσεις και με το να ενδυναμώνει τους καταναλωτές της, περιορίζει μόνιμα την επιθυμία της για ταραχές και προωθεί τον σταδιακό εκδημοκρατισμό και τη διεύρυνση της ειρήνης».
Οπως ανέφερε σε σχετικό αφιέρωμά της η «Ρεπούμπλικα», φαινόταν ότι ο κόσμος βρέθηκε κάποια στιγμή αρκετά κοντά «στην επίτευξη κάποιου είδους καπιταλιστικής ειρήνης: Οι ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες θα ήταν τόσο απασχολημένες να κερδίζουν χρήματα που δεν θα είχαν χρόνο – ή ενδιαφέρον – να ξεκινήσουν πόλεμο. Ομως η θεωρία της ειρήνης των McDonald’s θάφτηκε οριστικά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».
Η πρώτη φάση αναστροφής της διαδικασίας παγκοσμιοποίησης τελείωσε με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ηταν σαφές ότι πολλά μέρη του κόσμου δεν ήταν ικανοποιημένα με την απορρόφηση ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου υπό τις συνθήκες που τέθηκαν στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, όπως στηλιτεύει η ιταλική εφημερίδα.
Το δυτικό μοντέλο. «Η απόρριψη του φιλελεύθερου δυτικού μοντέλου δεν περιορίστηκε στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η παγκοσμιοποίηση είχε παραβλέψει τη σημασία του πολιτισμού και το ανθρώπινο κόστος της ταχείας οικονομικής αλλαγής. Η πρώτη φάση παγκοσμιοποίησης βασίστηκε στην κλασική οικονομική άποψη του λεγόμενου “συγκριτικού πλεονεκτήματος”: οι Ηνωμένες Πολιτείες – και σε κάποιον βαθμό η Ευρώπη – επέτρεψαν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη βιομηχανία να μετακινηθούν στο εξωτερικό επειδή αυτά τα αγαθά μπορούσαν να παραχθούν σε χαμηλότερη τιμή αλλού. Υποτίμησαν εντελώς την ανθρώπινη καταστροφή για μια γενιά εργαζομένων, καθώς και τη διαβρωτική επίδραση της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που προκαλείται από την αποβιομηχάνιση» σημειώνεται.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε έναν ακόμη σταθμό για την άτυπη αυτή οικονομική θεωρία των McDonald’s του Φρίντμαν. Το κλείσιμο των καταστημάτων ξεκίνησε από την εμβληματική τοποθεσία στην πλατεία Πούσκιν, αυξάνοντας την πίεση σε άλλες πολυεθνικές να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Το κλείσιμο των εστιατορίων McDonald’s θα έχει επίσης συμβολική σημασία στη Ρωσία, καθώς η πρώτη τοποθεσία όπου άνοιξε το πρώτο τους κατάστημα, στο κέντρο της Μόσχας το 1990, έγινε σύμβολο της ακμής του αμερικανικού καπιταλισμού καθώς έπεφτε η Σοβιετική Ενωση. Η McDonald’s δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς στους 62.000 υπαλλήλους της στη Ρωσία παρακολουθώντας τώρα από άλλη οπτική τις εξελίξεις.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα